Dyson V6 Mattress (review)

Dyson V6 Mattress

Slapen vind ik één van de heerlijkste momenten van de dag. Lekker tot rust komen onder een warme deken op een zacht matras. Alleen weet je eigenlijk wel wat er zich allemaal schuil houdt in je eigen matras? Ik had namelijk geen idee, maar ik kwam hierachter door de nieuwe Dyson V6 Mattress. Dyson heeft ons namelijk gevraagd of mee te doen aan een stofonderzoek. Wat dit onderzoek precies inhoud en wat de Dyson V6 Mattress nou eigenlijk zo bijzonder maakt zal ik je zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Wat houdt er zich schuil in je matras?

Het matras waar je iedere nacht op slaapt is een broeinest van huisstofmijten. De huisstofmijten voeden zich met je eigen dode huidcellen, planten zich daarna voort en sterven dan op je matras. Iedere maand verliest een mens namelijk zo’n 28 gram huidcellen. Dat kun je ongeveer vergelijken met het gewicht van een zakje chips. Terwijl je slaapt verdwijnen je dode huidcellen in je matras. In combinatie met je lichaamswarmte en transpiratievocht zorgt dit ervoor dat je een paradijs creëert voor deze huisstofmijten. In één matras kunnen namelijk wel 2,2 miljoen huisstofmijten zitten en elke huisstofmijt produceert tot wel 20 uitwerpselen per dag. Klinkt dat niet ongelofelijk vies? Het ergste vind ik vooral dat je dit met je blote oog niet kunt zien en daarom hebben veel mensen hier geen weet van.

Huisstofmijt, Dyson V6 Mattress

Huisstofmijt

Allergieën

Meer dan 10% van de mensen in Nederland blijkt allergisch te zijn voor huisstofmijten. Ze houden zich eigenlijk het hele jaar schuil in je matras, maar de concentratie huisstofmijten en allergenen is het hoogst in het voorjaar en najaar. De beste manier om deze huisstofmijten en allergenen te verwijderen is door je matras te stofzuigen.

“Uit research blijkt dat de uitwerpselen van de stofmijt een eiwit bevatten dat bij mensen allergische reacties kan veroorzaken, zoals astma, eczeem en allergische neusslijmvliesontsteking. Niet veel mensen zijn zich bewust van de allergenen die zich in hun bed bevinden en vaak vindt men het een beetje vreemd om de matras te stofzuigen. Maar stofzuigen kan aanzienlijke voordelen opleveren. Dankzij onze investering van meer dan £ 250 miljoen in de Dyson digitale V6-motor zijn wij erin geslaagd de zuigkracht te ontwikkelen die nodig is om allergenen te verwijderen.”

Dyson-microbioloog Toby Saville

Dyson V6 Mattress

Dyson V6 Mattress

Dyson V6 Mattress stofzuiger

Door de krachtige motor van de Dyson V6 Mattress kan de zuigkracht ver doordringen in een matras of bijvoorbeeld in de stoffen bekleding van meubels. Hierdoor kunnen eventuele allergenen worden opgezogen. De Dyson V6 Mattress heeft een totaalfilter die allergenen verwijdert zodat de lucht die het apparaat verlaat schoner is dan de lucht die je inademt. Allergenen en bacteriën die 0,3 micron klein kunnen zijn worden zelfs in het filter opgevangen. Om een indruk te geven van 0,3 micron, dit is ongeveer een vijfendertigste deel van de dikte van aluminiumfolie. De matrasborstel met nylon borstelhaartjes is gemotoriseerd en hierdoor kunnen viezigheid, huisstofmijten en allergenen nog beter los worden gemaakt van het oppervlak dat je zuigt. Het resultaat zal direct opvallen en met name wanneer een matras wordt gezogen, omdat hierop letterlijk wordt geleefd. In het reservoir is duidelijk een erg fijne grijze stof te zien die wij met andere stofzuigers niet zagen.

Dyson V6 Mattress, stofonderzoek

Na het stofzuigen van twee matrassen zat dit er al in

Stoftest

Wij kregen van Dyson de opdracht om een week lang, iedere dag één meubelstuk grondig te stofzuigen met de V6 Mattress. Voordat we met de test begonnen moesten we het apparaat eerst wegen met de bijgeleverde digitale weegschaal. Daarna kon je ervoor kiezen om na afloop van ieder meubelstuk het apparaat opnieuw te wegen of alleen aan het begin en aan het einde. Wij hebben een hele week verschillende meubelstukken gezogen met de Dyson V6 Mattress. We hebben ons eigen matras, de matrassen van de kinderbedden, de bank en de fauteuils gezogen. Van het resultaat ben ik ongelofelijk geschrokken, want als je zag hoeveel ‘stof’ er van de matrassen af kwam dan zag je ook dat het geen overbodige luxe was. We hebben alleen nooit geweten hoe noodzakelijk dit eigenlijk is. In totaal hebben we 35 gram ‘stof’ van onze meubels gezogen in een week tijd. Dat klink misschien niet zoveel, maar het zag er toch echt niet fris uit. Nu we dit weten gaan we veel vaker onze matrassen stofzuigen met de Dyson V6 Mattress.

Stoftest, Dyson V6 Mattress

De testresultaten zullen samen met de resultaten van andere deelnemers worden geanalyseerd bij Dyson en de resultaten hiervan zullen nog volgen. We zijn erg benieuwd wat hieruit komt.

Conclusie

Wij zijn positief verrast door deze Dyson V6 Mattress. Door zijn krachtige V6 motor en de gemotoriseerde borstel haalt hij zichtbaar alles weg wat eigenlijk niet op je matras thuis hoort. Aangezien wij ook last hebben van allergieen en hierdoor dus snel geprikkeld zijn is het fijn om te weten dat we op een schoner matras in slaap vallen. Het enige ‘nadeel’ van de Dyson V6 Mattress is dat hij niet goedkoop is in de aanschaf. Hij heeft namelijk een adviesprijs van €319,-, maar zeker als je allergisch zou zijn voor huisstofmijt dan ben ik ervan overtuigd dat hij het geld zeker waard is. De Dyson V6 Mattress is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Bijgeleverde opzetstukken, Dyson V6 Mattress

Bijgeleverde opzetstukken

Wist jij wat er allemaal in je matras zat? Heb jij ervaring de V6 stofzuigers van Dyson?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dyson

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge