Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger (review)

Dyson Cinetic Big Ball

Nu de dagen wat langer worden en je de vogels af en toe weer hoort fluiten gaat bij mij het lente gevoel weer kriebelen. Daarbij krijg ik op zonnige dagen vaak last van opruim en schoonmaak woede. Als het zonlicht in je huiskamer schijnt dan is stof ook beter zichtbaar, dus tijd om lekker schoon te maken. Hierbij had ik het geluk dat ik hierbij de nieuwe Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger mocht testen. Wij hadden al wel kennis gemaakt met hun snoerloze stofzuigers, maar aangezien we best een groot huis hebben is een stofzuiger met snoer en een groot reservoir ook erg handig. We hebben hem grondig getest, zodat ik er inmiddels alles over kan vertellen. Lees je mee?

Dé stofzuiger die niet om kan vallen…

Wat bijzonder is aan deze stofzuiger is dat hij niet kan omvallen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar dat zal ik uitleggen. Als je aan het stofzuigen bent, zal het je vast wel eens zijn overkomen dan je met een ruk aan de stofzuiger de stofzuiger omver trekt. Als je de stofzuiger dan niet weer recht zet zal hij waarschijnlijk een raar geluid gaan maken en zal je hem weer overeind moeten zetten. Bij de Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger hoeft dit niet.

Dyson ingenieurs hebben dit mogelijk gemaakt door alle componenten van de stofzuiger in de Ball te passen, met het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij de grond. Door alles in een afgeronde behuizing met een laag zwaartepunt te plaatsen, zal de stofzuiger door de zwaartekracht vanzelf weer overeind rollen wanneer hij omgestoten wordt.

Het is erg gemakkelijk, want je hoeft er niet op te letten welke kant je de stofzuiger op trekt. Hij zal ten alle tijden netjes achter je aan rijden zonder om te vallen 😉

Het stofreservoir

De Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger is een compacte stofzuiger met een flinke zuigkracht. Bij Dyson hoef je niet te denken aan het kopen van stofzuigerzakken, want ook deze stofzuiger heeft een stofreservoir. Deze hoef je niet iedere week leeg te gooien, want het stofreservoir kan 1,6 liter stof op kan vangen. Je kunt aan de buitenkant heel gemakkelijk zien of hij bijna vol zit. Het legen gaat heel gemakkelijk en hygiënisch! Je kunt met simpele handelingen de stofzuiger slang eraf halen en het stofreservoir uit de stofzuiger halen. Je loopt ermee naar de prullenbak, houdt hem erboven en duw de rode hendel naar beneden. Bij het legen van het reservoir schraapt een siliconenkraag langs het rooster aan de buitenkant van de cyclonen, waardoor het vuil efficiënt verwijderd wordt en direct in de afvalbak terecht komt. Je komt hierbij niet in aanraking met de inhoud van het reservoir.

Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Het filter

Ook hoef je geen speciale filters aan te schaffen. Deze stofzuiger heeft namelijk 36 cyclonen die het stof scheiden. Het scheiden van het stof is zo efficiënt dat het niet nodig is om het filter te wassen of te vervangen. Andere stofzuigers raken hier gemakkelijk door verstopt. Door de Dyson CineticTM wetenschap verliest de stofzuiger geen zuigkracht en vangt het stof en vuil tot hele kleine deeltjes.

De hulpstukken bij de Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

De Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger wordt geleverd met een aantal hulpstukken. In eerste instantie heeft het even geduurd voor ik wist waar alles voor diende en wat ik fijn vond om in ons huis te gebruiken. Nu ik dit eenmaal heb uitgevonden, heb ik er veel plezier van en kan ik zelfs op de meest lastige plekken mijn huis goed schoon houden. Alle hulpstukken zijn heel eenvoudig te verwisselen met één klik. Ik zal je vertellen welke hulpstukken er allemaal bij zitten:

Turbine Head Vloerzuigmond

Deze vloerzuigmond is geschikt voor harde vloeren, vloerbedekking en vloerkleden. In dit hulpstuk zit een gemotoriseerde borstel met harde nylon haren die rond draaien. Hierdoor wordt ingetrapt vuil en fijne stof gemakkelijk verwijderd. Ik gebruik hem thuis voor ons hoogpolig vloerkleed. Ik schrok er echt van hoeveel stof dit mondstuk uit ons kleed haalt.

Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Turbine head vloerzuigmond

Musclehead vloerzuigmond

Deze vloerzuigmond is geschikt voor alle vloertypen, omdat hij zich automatisch kan aanpassen. Dit is erg gemakkelijk. Wij hebben zelf een laminaatvloer met tegellook. Deze vloerzuigmond werkt prima, het enige ‘nadeel’  vind ik dat hij redelijk veel geluid maakt over de vloer.

Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Musclehead vloerzuigmond

Flexibele parketborstel

De flexibele parketborstel is geschikt voor parket en laminaatvloeren. Het is een compacte borstel met nylonharen die de vloer goed reinigt van stof. Dit is mijn favoriete hulpstuk. Deze maakt namelijk niet zoveel geluid tijdens het stofzuigen en doet goed zijn werk.

Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Flexibele parketborstel

Trapzuigmond

Dit hulpstuk spreekt wel voor zich. Geschikt voor het stofzuigen van de trap. Wij hebben twee trappen in huis. Eentje bekleed met vloerbedekking, eentje gelakt en beplakte met halve maantjes. Ik vind dit hulpstuk het handigst op de gelakte trap.

 Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Trapzuigmond

Tangle-free turboborstel

Dit hulpstuk bevat een gemotoriseerde borstel. Dit hulpstuk is heel handig voor het verwijderen van bijvoorbeeld dierenharen, maar je kunt het ook goed gebruiken om het bankstel goed mee te af te stoffen. Ook zou je hier de matrassen van je bed goed mee af kunnen nemen als je geen Dyson Matrass in huis hebt. Ik gebruik dit hulpstuk voor onze hoekbank, de fauteuils en de trap met vloerbedekking.

Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Triangle-Free turboborstel

Reach under borstel

De reach under borstel is echt een slimme uitvinding. Een borstel die geschikt is om stof te zuigen onder de bank en de kasten, zonder dat je ze aan de kant hoeft te schuiven.  Het verplaatsen van onze hoekbank doe ik maar zelden, maar toch blijft daar natuurlijk stof onder liggen dat je er niet gemakkelijk onder vandaan krijgt. Met dit hulpstuk is het echt heel gemakkelijk! En ik tover er ook nog eens het verdwenen speelgoed mee terug 😉

Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Reach under borstel

Combinatie accessoire met kierenzuiger

Deze accessoire kun je op meerdere manieren gebruiken. Er zit een grote borstel bij die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om het stof van de plinten af te zuigen. Het lange hulpstuk kun je gebruiken voor smalle kieren. En de grote borstel kun je ook nog eens vervangen door een kleinere borstel. Deze laatste heb ik zelf nog niet gebruikt, omdat ik mij goed kan redden met de overige hulpstukken.

Combinatie accessoire met kierenzuiger, Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger

Je haalt gemakkelijk het stof van het plafond en van de plinten

Heeft deze stofzuiger ook nadelen?

Ik heb deze Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger echt een tijdje grondig getest. In een huis met twee kinderen en een aantal opvangkindjes wordt er veel stof gezogen. De ‘verbeterpuntjes’ die ik aan deze Dyson kon vinden wil ik dan ook graag eerlijk delen

  • Hij maakt redelijk veel geluid. Eén van mijn opvangkindjes vindt het maar een eng ding 😉
  • Het snoer is 6.6 m. Wij hebben een woonkamer met uitbouw en ik red het niet om de kamer door te komen zonder van stopcontact te wisselen. Het snoer had van mij iets langer gemogen.
  • De adviesprijs van de Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger is €629,-. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen te betalen is.

Toch heeft Dyson op dit moment wel een leuke aanbieding: De Dyson Big Ball, met de adviesprijs van €559,- is nu tijdelijk verkrijgbaar voor €399,- inclusief extra accessoire en opbergtas t.w.v. €130,-.  Verkrijgbaar via de website van Dyson.

Mijn oordeel

Ons oordeel over deze stofzuiger is in één woord: geweldig! Hij is gewoon heel veelzijdig en je kunt ermee op de lastigste plaatsen komen. Ook het feit dat je geen stofzuigerzakken en filters hoeft te kopen is erg gemakkelijk. Als moeder, huisvrouw en gastouder vind ik het zeker een product om aan te raden. Ondanks dat deze Dyson Cinetic Big Ball stofzuiger prijzig is, vind ik hem wel de moeite waard ik ook last heb van allergieën en gevoelig ben voor stof! Wij hopen er nog lang plezier van te hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dyson

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge