Allergieën bij kinderen

Veel ouders krijgen te maken met één of meerdere allergieën bij hun kinderen. Allergieën bij kinderen zijn soms lastig te ontdekken, omdat een kind nog niet kan aangeven waar het last van heeft. Maar hoe kom je er dan achter welke allergie je kind heeft?

Ik ben zelf bekend met een aantal allergieën. Na mijn geboorte zagen mijn ouders al snel dat ik last had van een slechte en vooral droge huid. Dit bleek eczeem te zijn. Hier heb ik vooral in mijn jeugdjaren veel last van gehad. Ik ben een aantal keer naar de dermatoloog (huidspecialist) geweest en heb verschillende crèmepjes en zalfjes getest. Het één sloeg beter aan dan het andere. Nu heb ik er niet veel last meer van, maar met hormoonwisselingen en stress speelt het wel weer op. Ik weet nu wat goed bij mij helpt, maar als je net een kindje hebt zal dat misschien een hele zoektocht zijn.

Wat zijn allergieën?

Als je afweersysteem sterkt reageert op stofjes van buitenaf, kun je spreken van een allergie. Allergenen zijn stofjes die een heftige reactie kunnen veroorzaken. De meest bekende zijn: voedsel, huisstofmijten en gras- en boompollen (hooikoorts). Allergenen zijn niet schadelijk, maar mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen nadat ze het lichaam zijn binnen gekomen, allergische klachten krijgen.

Als allergenen je afweersysteem prikkelen krijg je allergische klachten. Bij allergie voor koemelk zal je kindje een lichamelijke reactie geven als het koemelk heeft gedronken. Maar bij hooikoorts, zal het lichaam een reactie geven als de pollen via de neus zijn binnen gekomen.

Je kunt de allergenen onderverdelen in zes categorieën:

  • Geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica)
  • Contactallergenen (bijvoorbeeld nikkel in sierraden)
  • Beroepsallergenen (bijvoorbeeld tarwemeel)
  • Inhalatieallergenen (bijvoorbeeld huisstofmijt, grassen en boompollen)
  • Insectengif (bijvoorbeeld bijensteken of wespensteken)
  • Voedingsmiddelen (bijvoorbeeld noten of koemelk)

Ervaringen

In mijn tienerjaren kwam ik erachter dat ik vaak begon te niezen in de lente. Dat bleek al snel hooikoorts te zijn. Verder bleek dat ik ook allergisch ben voor een aantal dieren, zoals katten en konijnen. Huisdieren zullen er dus bij ons in huis niet snel verschijnen. Om de lente en zomer door te komen gebruik ik een aantal medicijnen om de prikkelingen in mijn neus en de jeuk in mijn ogen te onderdrukken.

Helaas gaan verschijnselen als eczeem en hooikoorts ook vaak gepaard met voedselallergieën en longproblemen. In de maanden dat de hooikoorts opspeelt, krijg ik vaak last van benauwdheid. Gelukkig zijn hier ook medicijnen voor. Toen ik heel klein was heb ik een korte tijd ook overgevoeligheid voor melkproducten gehad. Mijn ouders hebben toen op advies van de dermatoloog (huidspecialist) een tijdje de melkproducten voor sojaproducten vervangen. Gelukkig  ben  ik hier overheen gegroeid en heb ik hier nu geen last meer van.

Met al deze ervaringen weet ik dat ik mijn dochter ook goed in de gaten moet houden. Ze heeft een hogere kans op allergieën, omdat haar ouders er ook bekend mee zijn. In de periodes dat ze verkouden is houden we haar goed in de gaten, omdat ze sneller longklachten kan krijgen. Ze heeft ook een pufje dat we haar mogen toedienen als ze moeite heeft met het ophoesten van slijm. Toch hoort het er ook bij dat je kind zo nu en dan eens ziek is, zodat hij/zij weerstand op kan bouwen.

Heb jij al te maken gehad met allergieën bij je kind? Hoe heb je dit aangepakt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge