Vrijdag Nationale Pannenkoekdag!

Vrijdag 27 maart is het weer Nationale Pannenkoekdag! Dit initiatief werd door Tefal en Koopmans in 2007 gestart. Iedereen kent en lust natuurlijk een pannenkoek en het is een simpel gerecht dat gemaakt wordt van bloem, ei, melk en een snufje zout … of een kant-en-klaar mix 😉 Deze mix maakt een lekker pannenkoekbeslag die in een hete pan met boter of olie gebakken kunnen worden tot pannenkoeken. Wij vinden pannenkoeken eten met onze dochter natuurlijk erg leuk en er kan ook veel mee worden gevarieerd, zo hebben wij zeker één keer per maand onze eigen Pannenkoekendag. Warm, koud, zoet, hartig, alles is mogelijk met deze smakelijke hap.

Logo PannenkoekendagOver Pannenkoekdag

Pannenkoekdag is ontstaan doordat Tefal en Koopmans in 2007 met het initiatief kwamen om met name ouderen meer aandacht te geven. Oorspronkelijk bestaat Pancake Day al eeuwen in onder andere Australië, Engeland en Ierland in verband met de christelijke vastenperiode. Deze dag wordt gevierd op de dinsdag voor Aswoensdag, de eerste dag van de vastenperiode. Tijdens het vasten mogen geen eieren, melk en vetten worden gegeten en deze kunnen dus nog kort voor de vastenperiode worden opgegeten op Pancake Day (Pannenkoekdag).

PannenkoekendagTefal en Koopmans willen met de Pannenkoekdag ouderen meer aandacht geven en het motto is dan ook ‘Bak mee voor ouderen!’. Dit initiatief heeft geen verband met het vasten. Onder het mom van jong en oud samen lekkere pannenkoeken eten en dan ook nog eens extra aandacht geven aan de oudere medemens. De Nationale Pannenkoekdag is altijd op een vrijdag in maart en hierbij hoort ook een scholenactie, waarbij honderden basisscholen door heel Nederland pannenkoeken bakken voor ouderen. Dit jaar doen een recordaantal van 735 scholen mee aan Pannenkoekdag, zo’n 44.000 basisschoolleerlingen bakken ruim 100.000 pannenkoeken voor meer dan 55.000 ouderen.

Eet jij vrijdag ook pannenkoeken? Hieronder een beetje inspiratie:

Recept voor scharrelei pannenkoeken

Benodigdheden voor scharrelei pannenkoeken:
 • 1 pak Koopmans pannenkoeken scharrelei
 • 700 milliliter water
 • boter of olie
Bereidingswijze:
 • Meng de mix met water in een beslagkom
 • Roer/klop de mix en het water door elkaar totdat het een glad beslag is
 • Maak een beetje boter of olie warm in de koekenpan
 • Giet voorzichtig een beetje beslag in de pan, laat het beslag uitlopen en aan beide kanten lichtbruin

  Vlinderpannenkoek, Pannenkoekendag

  Je kunt zelfs een vlinderpannenkoek bakken

Ingrediënten die een pannenkoek nog lekkerder maken:
 • Spekjes (eerst een beetje uitbakken en daarna het beslag er overheen)
 • Stukjes appel (eerst in de pan leggen en daarna het beslag er overheen)
 • Rozijnen door het deeg (wel van te voren laten wellen)
 • Warme kersen
 • Banaan
Pancake pannenkoek pannenkoekdag maart

Pannenkoeken met warme kersen

Doen jullie ook mee aan Pannenkoekendag? Wat is jullie favoriete pannenkoek?

1 Reactie op Vrijdag Nationale Pannenkoekdag!

 1. Leuk dat elk jaar Pannenkoekendag plaatsvindt. Erg goed dat er op deze dag stilgestaan wordt bij ouderen. Mooi ook dat er zo veel vrijwilligers meedoen! Ik zou volgend jaar ook graag helpen, want ik vind het altijd leuk andere mensen te helpen. Waar ik kan ik me aanmelden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge