Hoe gingen onze eerste schoolweken?

Eerste schoolweek

Onze dochter is inmiddels al 2 weken naar de basisschool geweest. Tijd om jullie even bij te kletsen over onze eerste schoolweken. Haar eerste week was een iets korter weekje, omdat ze de maandag nog vrij had. De school had ervoor gekozen om op maandag de kinderen van groep 2 te laten starten, zodat ze op de dinsdag alle aandacht konden hebben voor de nieuwe kinderen van groep 1. Fijn om zo aan ons nieuwe ritme te kunnen wennen. Wil je weten hoe onze eerste schoolweken zijn vergaan?

Eerste schooldag

Op de eerste schooldag van onze dochter waren we allemaal om 7.00 uur op. Onze dochter is in de ochtend geen goede eter, dus ik had haar in de supermarkt al iets uit laten kiezen wat ze in ieder geval lekker vond. Ik had haar kleding klaar gelegd, zodat ze meteen kon gaan aankleden. Beneden heb ik haar brood gemaakt en ben ik onze zoon de fles gaan geven. Na het eten moeten de haren van onze dochter nog gedaan worden. Zij wil ze eerst kammen zodat ik ze daarna kan vlechten. Al met al ging dit redelijk vlot. We waren allemaal rond 8.00 uur klaar en dat verraste mij positief. Een vrolijk start van de dag zonder gemopper. Een goede voorbereiding scheelde denk ik ook veel. Als verrassing hadden mijn man en ik een kaart gekocht voor haar gekocht. Hier hadden we wat lieve woorden ingeschreven. Vooral leuk voor later. Wat onze dochter niet wist, was dat mijn man iets later naar zijn werk kon zodat we haar samen naar school konden brengen. Dit vond ze geweldig, dus bepakt en bezakt gingen we op de bakfiets voor het eerst naar school.

Eerste schoolweken, kaartje

Een kaartje voor onze dochter

De basisschool

Op school gingen we op zoek naar haar plekje op de kapstok. Ik had zelf wel even een brok in mijn keel, want nu ging ze dan echt naar school. Verlegen stapte ze de klas binnen. De juf had ze nog niet eerder gezien. Deze juf bleek er namelijk te zijn op de maandag, dinsdag en woensdag en zij had alleen de juf van de donderdag gezien. We maakten kennis met haar en onze dochter zocht haar plekje op. Ze mocht gaan kleien en dat vindt ze altijd leuk. Na nog even rondgekeken te hebben nam ik afscheid van haar, probeerde ik me groot te houden en zwaaide ik nog even enthousiast naar haar. Pff, wat gaat de tijd snel. Na 4 jaartjes thuis te zijn geweest moet ze vanaf nu haar eigen weg zien te vinden op school. Ik hoop echt dat ze school leuk gaat vinden.

eerste schoolweken

De dag ging redelijk snel voorbij, omdat ik om 9.00 uur gewoon moest werken als gastouder. In de middag ging we haar ophalen in de bakfiets vol met kinderen. Het was mooi weer en de kids vonden het prachtig. Op het schoolplein was ik opeens een ‘schoolpleinmoeder’ geworden. Even wennen, maar ook leuk om andere moeders te zien en te spreken. Onze dochter kwam om 14.30 uur moe, maar enthousiast naar buiten gelopen. Ik gaf haar een dikke knuffel, want ik had haar echt gemist. Ze had een leuke dag gehad, maar liet er weinig over los.

Het verwerken van de indrukken

De rest van de eerste schoolweken gingen eigenlijk heel voorspoedig. Ons ritme bleek goed te zijn, want we waren iedere dag op tijd klaar. Ik werd meteen overvallen met de nieuwsbrieven, de schoolgids, de ouderbijdrage, gymschoenen etc. Je voelt je meteen een ‘schoolmoeder’. Onze dochter was ieder dag best vermoeid, maar ze hield het toch goed vol. Ze zat vol met indrukken en dit verwerkte ze in stilte. Mijn man wist er ‘s avonds iets uit te krijgen door te doen alsof haar lievelingsknuffel ‘beer’ graag wilde weten wat ze gedaan had. Tegen ‘beer’ wilde ze wel iets vertellen, maar tegen ons nog niet. We hebben haar de ruimte gegeven en in de loop van de week kwamen er langzaam wat verhalen naar buiten. Het is ook een hele stap, maar volgens de juffen deed ze het goed.

We zijn onze eerste schoolweken dus goed doorgekomen. We waren op tijd op school, het fietsen met de bakfiets ging goed en het ritme lijkt er goed in te zitten. De weekenden doen we rustig aan zodat onze dochter weer wat nieuwe energie heeft voor de nieuw schoolweek. Toch merk ik wel dat ze op vrijdag heel weinig energie meer over heeft. Gelukkig mag ze in overleg met de juffen ook een dagje thuisblijven als ze heel moe is, dus dat houd ik zeker in mijn achterhoofd.

Eerste schoolweken, Troy bakfiets

Met mijn wagen volgeladen halen we onze dochter van school

Hoe verliepen de eerste schoolweken bij jullie? Waren jullie kids ook vol van de indrukken en hoe uitte zich dat?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge