Samen spelen (playdate)

Toen ik voor het eerst het woord playdate onder ogen kreeg wist ik niet meteen wat ik me hierbij voor moest stellen. Na het even te hebben opgezocht bleek het heel simpel een afspraak tussen ouders en hun kinderen te zijn, zodat de kinderen samen kunnen spelen. Je moet het maar net even weten.

Spelen als baby en dreumes

Spelen is erg belangrijk voor kinderen. Ze leren ervan op veel verschillende manieren. Het is goed voor het opnemen en verwerken van informatie en kennis, het is goed voor de motoriek en voor de sociale ontwikkeling. De meeste baby’s gaan vanzelf in de weer met speelgoed. Zodra je kind oog krijgt voor de dingen om zich heen, krijgt hij/zij ook oog voor het speelgoed dat zich in zijn/haar buurt bevind. Het is erg leuk om te zien hoe je baby steeds van alles ontdekt met het speelgoed. Kinderen zullen tot hun tweede jaar niet snel met samen spelen met anderen kinderen. Ze hebben genoeg aan zichzelf en hun eigen speelgoed. Toch zoeken dreumessen wel contact en interactie met de mensen om zich heen, zoals hun ouders en/of broertjes en zusjes. Ze spelen nog niet echt samen met hen, maar ze vinden het wel leuk als ze reageren op iets wat het kind zegt of doet. Een dreumes heeft weinig geduld en wil niet wachten tot een ander kindje klaar is met het speelgoed. Ze kunnen het een ander kind nog niet gunnen om ook met het speelgoed te spelen. Samen spelen met anderen kinderen moeten ze leren, want dit gaat over het algemeen niet vanzelf.

Spelen als peuter

Vanaf hun tweede jaar krijgen kinderen interesse in de dingen die om hen heen gebeuren. Ze kijken naar wat anderen aan het doen zijn en zijn benieuwd of zij dit misschien ook kunnen. Ze gaan nu vooral naast elkaar spelen. Ze kijken naar wat een ander kind doet en imiteren het vooral. Ieder speelt nog wel hun eigen spel. Een peuter van deze leeftijd begrijpt nog niet dat een ander kind ook gevoelens heeft en kan hier dus ook geen rekening mee houden. Door naast elkaar te spelen, zal dit besef gaandeweg wel gaan ontstaan.

Vanaf hun derde jaar gaan peuters langzaam andere kinderen betrekken bij hun spel. Dit gebeurt dan wanneer twee peuters hetzelfde spel of met hetzelfde speelgoed aan het spelen zijn. Peuters die bijvoorbeeld allebei met de auto’s aan het spelen zijn die kunnen nu samen spelen met de auto’s. Toch is het voor de peuters van deze leeftijd nog wel erg lastig om met elkaar te spelen en daarom zullen er ook regelmatig conflicten ontstaan. Delen vinden peuters moeilijk en ook het aanpassen aan elkaar is voor hen niet gemakkelijk. Als kinderen wat ouder zijn kiezen ze eerst een vriendje of vriendinnetje uit om mee te spelen en daarna bedenken ze samen wat ze gaan doen.

Samen spelen

Het samen spelen is dus een heel ontwikkelingsproces. Ze moeten zich aan sociale regels houden, met elkaar delen en rekening met elkaar kunnen houden. Kinderen moeten de reactie van andere kinderen kunnen begrijpen en interpreteren en ze moeten zich in een ander kind kunnen verplaatsen. Lastige dingen allemaal, maar als ouder kun je hier gelukkig wel bij helpen.

Eén van de belangrijkste dingen om het ‘samen spelen’ te leren is de aanwezigheid van andere kinderen. Als ouders kun je er daarom voor zorgen dat je kind regelmatig in contact komt met andere kinderen. Dit kan bijvoorbeeld op de kinderopvang of op de peuterspeelzaal, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets regelen voor je kind. In het begin is het fijn als je kind eerst één op één kan oefenen in een gestructureerde situatie, zoals bijvoorbeeld samen iets knutselen of een spelletje spelen. Zo weet een kind wat er gaat gebeuren en wat er van hem wordt verwacht. Als dit goed gaat kun je ook eens afspreken met meerdere kinderen in vrijere situaties. Zorg er als ouder dan wel voor dat je toezicht houdt en eventueel kan ingrijpen als het mis gaat. Samen spelen lijkt heel vanzelfsprekend, maar kinderen moeten hierin veel leren en als ouder heb je de belangrijke taak om je kind hierin te sturen.

Lijkt het jou leuk om een playdate voor je kind te organiseren of om over samen spelen te praten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge