Paddenstoelen zoeken in de herfst

De herfst vinden wij één van de mooiste seizoenen om te gaan wandelen in het bos. Niet alleen vanwege de wisseling van de seizoenen en de mooie kleuren van herfstblaadjes, maar ook voor de ontspanning en een frisse neus te halen. Het bos kan erg leerzaam zijn en paddenstoelen zoeken is dan leuk om met je kind(eren) te gaan doen.

Paddenstoelen zoeken in het bos

Paddenstoelen zoeken met IVN

Deze herfst kun je een paddenstoelenexpert worden dankzij het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Samen met je kinderen of kleinkinderen kun je één van de vele paddenstoelenactiviteiten bezoeken die door het IVN worden georganiseerd. Het IVN laat je paddenstoelen zoeken tijdens een ontdekkingsreis door een geheimzinnige wereld. Zo leer je de geweizwam, de parasolzwam of het vuurzwammetje herkennen. Het IVN zal bijna 100 activiteiten door het hele land organiseren (bekijk hier de locaties) die te maken hebben met paddenstoelen.

Gratis paddenstoelen-zoekkaart

Op de website van het IVN kun je naast veel leuke weetjes over paddenstoelen ook een gratis zoekkaart voor paddenstoelen aanvragen (klik hier). Deze handige zoekkaart, die zelfs tegen water kan, helpt je verschillende paddenstoelen herkennen en er staan ook leuke tips en weetjes over paddenstoelen op. Als je lid wordt van IVN (vanaf €2,- per maand) krijg je zelfs een paddenstoelenpakket dat bestaat uit de zoekkaart, een uitgebreide paddenstoelengids, een loep en een spiegeltje. Met het spiegeltje kun je goed de sporen aan de onderkant van de hoed bekijken zonder de paddenstoel te beschadigen.

Beeld herfstpakket. paddenstoelen zoeken

Win dit leuke paddenstoelenpakket! Zie onderaan dit artikel de voorwaarden.

Onze ervaring met het paddenstoelenpakket

Wij hebben inmiddels al plezier gehad aan het paddenstoelenpakket door het zelf te gebruiken. In het eerste weekend van oktober was het lekker weer en gingen wij naar het bos (de Posbank vlakbij Arnhem) met het thema ‘paddenstoelen zoeken’. Met paddenstoelen zoeken als insteek merkte ik dat je ook veel meer ziet van het bos dan dat je normaal zou doen. Misschien was het net de juiste plek of geluk met de tijd van het jaar, maar binnen letterlijk 200 meter wandelen vanaf de auto zagen wij al tientallen paddenstoelen. Onze dochter keek met het spiegeltje onder de hoeden van de paddenstoelen en bekeek ze goed met de loep. Eerlijk gezegd vind ik het als leek wel moeilijk om bij bepaalde paddenstoelen de juiste naam te vinden. Maar het is wel erg leuk om ermee bezig te zijn. Zie hieronder een impressie van wat wij zoal tegenkwamen met het paddenstoelen zoeken.

Paddenstoelen zoeken

Over het IVN

Het IVN is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur wil betrekken. Het doel is vooral om jong en oud de natuur te laten beleven en ontdekken en om duidelijk te maken dat de natuur belangrijk en gezond is voor de mens. Kinderen kunnen door zelf te onderzoeken en te ervaren hun creativiteit ontplooien, kennis vergaren en fitter worden. In heel Nederland zijn ruim 20.000 ervaren IVN vrijwilligers die activiteiten organiseren zoals cursussen, wandelingen en lezingen.

Winactie

Ik mag in samenwerking met het IVN een leuk paddenstoelenpakket t.w.v.€13,95 weggeven aan de lezers van Ouderwijsheid. Wat moet je doen om kans te maken op dit leuke en vooral leerzame pakket?

  1. Schrijf je in voor de nieuwsbrief Scharrelkids van het IVN. Hiermee blijf je op de hoogte van leuke weetjes en activiteiten voor jou en je kind(eren).
  2. Laat een reactie achter onder dit artikel voor wie je dit leuke paddenstoelenpakket wil aanvragen en reageer met een geldig e-mailadres zodat ik je kan mailen wanneer je gewonnen hebt.

Wil je extra kans maken? Volg Ouderwijsheid dan via Twitter en/of Facebook.

De winactie duurt tot en met zondag 18 oktober 23.59 uur. Bij grote interesse wordt de winactie verlengd en wordt er een extra paddenstoelenpakket ter beschikking gesteld! Veel succes!

Wandelen in het bos, paddenstoelen zoeken

Ga jij wel eens paddenstoelen zoeken met je kind(eren)?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het IVN

2 Reacties op Paddenstoelen zoeken in de herfst

  1. Voor mijn zoontje Lucas. Gisteren hebben we in het bos naar paddenstoelen gezocht. Helaas wisten we alleen de vliegenzwam bij naam te noemen 🙂

  2. Dat is leuk zeg. Als kind vond ik dat ook erg leuk om te doen. Mijn dreumes is er nog iets te klein voor maar vindt het wel heel leuk om in het bos te lopen.
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge