Woezel en Pip spelen tikkertje (review)

De makers van “Nijntje verstoppertje” hebben een nieuw spel op de markt gebracht: “Nijntje speelt tikkertje“. Dit spel is ook uitgebracht in de variant “Woezel en Pip spelen tikkertje”. Wij mochten dit spel testen. Nijntje is hier in huis erg populair, maar Woezel en Pip nog niet zo. Daarom heb ik voor de Woezel en Pip variant gekozen. Woezel en Pip spelen tikkertje ziet er leuk uit. Het spel is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar, duurt ongeveer 20 minuten en kan met minimaal 2 spelers worden gespeeld.

Spelfiguren, Woezel en Pip spelen tikkertje

Het uitpakken

Het spel zit in een stevige doos. Bij het openen vallen de leuke poppetjes meteen op. Er zitten vijf speelfiguren bij: Woezel, Pip, de Wijze Varen, Molletje en Buurpoes. Het spelbord is niet van hard karton zoals we vaak gewend zijn, maar van plastic. Hierdoor is het ook buiten te gebruiken en gemakkelijk op te vouwen. Het spelbord is ongeveer 60 x 60 cm groot, dus je moet wel de ruimte hebben om het spel goed te kunnen spelen. Er zit een rubberen dobbelsteen bij van ongeveer 4 x 4 cm en verder nog 10 buttons met dezelfde spelfiguren. We zijn eerst de spelregels eens goed gaan lezen.

Inhoud doos, Woezel en Pip spelen tikkertje

Het spel: Woezel en Pip spelen tikkertje

Woezel, Pip, de Wijze Varen, Molletje en Buurpoes spelen samen in de Tovertuin. Ze willen graag tikkertje spelen, dus tijdens het spel proberen ze elkaar te tikken. Wie het eerste bij Tante Perenboom aankomt heeft gewonnen! Je start allemaal bij het begin. De jongste speler mag beginnen.  Gooi met de dobbelsteen en verplaats je speelfiguur het aantal gegooide ogen naar voren.

  1. Kom je op een vak waar al een speelfiguur staat dan mag je deze tikken. Het speelfiguur dat getikt is moet dan weer terug naar het vorige vak waar zijn figuur afgebeeld staat. Als hier al een speler staat dan wordt hij/zij ook getikt en moet dit speelfiguur ook terug naar het vorige vak waarop zijn figuur afgebeeld staat.
  2. Kom je op een vak waarop jouw figuur staat afgebeeld dan mag je nog een keer gooien.
  3. Kom je op een vak waarop je eigen figuur niet afgebeeld staat en waar nog niemand staat dan is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat met de klok mee.

Als je bij het einde een te hoog aantal ogen hebt gegooid loopt je vanuit Tante Perenboom het aantal teveel gegooide vakjes weer terug. Wie uiteindelijk het eerste precies bij Tante Perenboom uitkomt heeft gewonnen!

Spelbord, Woezel en Pip spelen tikkertje

Spelvariant met de buttons

In deze variant doen de spelers een button op die bij hun speelfiguur hoort. Situatie 2 en 3 blijven hetzelfde. Alleen in situatie 1 veranderd er iets:

Kom je op een vakje waar al een speelfiguur staat dan kijk je snel wie deze speler is. Je probeert hem nu zo snel mogelijk te tikken. Ondertussen tellen de andere spelers tot 10. Als je de speler binnen 10 seconden weet je tikken dan moet hij/zij met z’n speelfiguur terug naar het vorige vakje waar het speelfiguur staat afgebeeld. Lukt het niet om de speler te tikken dan moet je zelf met je speelfiguur terug naar het vorige vakje.

Verder is er ook nog een spelvariant met de buttons voor meerdere spelers. Dit kan erg leuk zijn op bijvoorbeeld een kinderfeestje. Met Woezel en Pip spelen tikkertje zijn er dus veel mogelijkheden.

Buttons, Woezel en Pip spelen tikkertje

Wat vinden wij ervan?

Onze dochter is nog geen 3 jaar, dus ook bij dit spel heb ik duidelijk tegen haar gezegd dat ik niet zeker wist of ze Woezel en Pip spelen tikkertje mee kon spelen. Ze was meteen erg enthousiast over de leuke poppetjes en het kleurrijke speelbord. We hebben het spel samen met haar gespeeld. Het gooien met de dobbelsteen en het tellen van het aantal ogen was lastig voor haar. Hierdoor kon ze zelf ook merken dat het spel nog te moeilijk voor haar was. Maar ze vond het zeker leuk om ermee bezig te zijn.

Een voorwaarde voor dit spel is dat je kindje minimaal tot zes kan tellen. Ik vraag mij af of alle kinderen van 3 jaar dit kunnen, dus van mij hadden ze de minimum leeftijd best iets hoger mogen zetten. Daarentegen hebben we wel gemerkt dat het een heel leerzaam spel is. Het principe van “tikkertje spelen” is snel duidelijk, maar het tellen van het aantal gegooide ogen en het vooruit zetten van de stapjes moet je als ouder wel begeleiden.

Als leerkracht weet ik wat er op rekengebied van kinderen wordt gevraagd als ze in groep 1 van de basisschool komen. Het herkennen van getalbeelden zoals dobbelsteenpatronen is belangrijk voor het leren rekenen. Door het spelen van dit spel kunnen kinderen dit zeker goed oefenen.

Spel spelen, Woezel en Pip spelen tikkertje

Conclusie

Wij vinden Woezel en Pip spelen tikkertje een leuk spel. Geschikt voor kinderen die minimaal tot 6 kunnen tellen. Leerzaam op het gebied van rekenen, sociale ontwikkeling, beweging en leuk om zowel binnen als buiten te spelen. “Woezel en Pip spelen tikkertje” is te koop bij onder andere bol.com voor €15,99. Een leuke cadeautip voor de decembermaand!

Voorkant spel, Woezel en Pip spelen tikkertje

Wat vinden jullie van Woezel en Pip spelen tikkertje? Zouden jullie dit spel aanschaffen voor je kind(eren)?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Identity Games

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge