Nijntje Verstoppertje (speelgoed van het jaar 2012)

Het favoriete figuur in het leven van mijn dochter, naast haar ouders natuurlijk, is Nijntje. Ze heeft Nijntje knuffels, Nijntje boekjes, een Nijntje drinkbeker, een Nijntje stoel, maar ook Nijntje Verstoppertje. Voor degene die hier nog nooit van gehoord hebben zal ik even uitleggen wat dit precies is.

Nijntje Verstoppertje zit in een mooi blik met binnenin Nijntje, een stapeltje locatiekaartjes en de spelregels. Het plastic Nijntje poppetje kan praten. Je kunt hem als ouder aan en uitzetten. Nijntje werkt op 2 AAA batterijen die helaas niet zitten inbegrepen. Om de batterijen te kunnen plaatsen moet je een klein schroefje aan de onderkant los draaien. Je kunt Nijntje ergens verstoppen in huis en om de 10 seconden roept Nijntje iets: “Joehoeee”, “ Ik zit verstopt”, “Kun je mij vinden?” “Ik ben hier!”. Je kind kan gaan zoeken tot hij/zij Nijntje heeft gevonden. Als je denkt dat het gauw verveeld dan heb je het mis, want kinderen willen het steeds weer opnieuw spelen en het blijft leuk.

Niveau 1 (6 – 12 maanden)

Nijntje verstoppertje kun je al gebruiken als je kind 6 maanden oud is. Je kind raakt rond deze leeftijd steeds meer vertrouwd met hun omgeving en zijn verzorgers, maar ze beseffen nog niet dat iets blijft bestaan als ze het niet meer kunnen zien. Als papa of mama uit het zicht van het kind verdwijnt, begrijpen ze nog niet dat ze dan ook weer terug kunnen komen. Met Nijntje kun je hiermee gaan oefenen. Met een doek, zo groot dat Nijntje er helemaal onder past, kun je Nijntje verstoppen. Doordat zij praat kan je kindje horen dat zij er nog gewoon is. Je kindje kan zelf de zakdoek wegtrekken en zo kan hij/zij zien dat Nijntje er nog gewoon is. Door dit vaak te spelen begint je kind te beseffen dat als iets weg is, het niet per definitie is verdwenen.

Niveau 2 ( 1 – 2,5 jaar)

Je dreumes gaat nu de wereld verkennen door te kruipen of te lopen. Je kunt Nijntje nu inzetten om de fysieke ontwikkeling van je dreumes te stimuleren.  Je hebt voor dit spel een aantal voorwerpen nodig waar je Nijntje achter kunt verstoppen. Leg de voorwerpen op ongeveer 2 meter afstand en verstop Nijntje achter één van de voorwerpen. Je dreumes mag naar de voorwerpen toe kruipen of lopen om te zoeken waar Nijntje achter zit. Je kunt de achterstand vergroten om het moeilijker te maken. Zet Nijntje wel steeds even uit als je hem opnieuw verstopt. Nadat ze is verstopt kun je haar weer aanzetten.

Niveau 3 (2,5 – 4 jaar)

Je peuter gaat nu echt de wereld ‘ontdekken’.  Het stimuleren van de taal is nu erg belangrijk en je peuter kan nu ook gaan leren om afstanden in te schatten. Je kunt nu gebruik gaan maken van de locatiekaartjes. Bekijk eerst welke kaartjes je het beste kunt gebruiken. Haal de kaartjes weg van de plaatjes die niet in huis zijn of die te moeilijk/gevaarlijk te bereiken zijn kinderen. Je peuter mag zijn ogen dicht doen en de ouder pakt drie locatiekaartjes. Op één van die drie plekken gaat de ouder Nijntje verstoppen. Zorg wel dat Nijntje uit staat en dat je haar op een veilige afstand van het voorwerp plaatst zodat er niets sneuvelt. Zet Nijntje nu aan en toon de drie kaartjes aan je peuter zodat hij/zij op zoek kan. Je kunt het spel herhalen door steeds weer andere kaartjes te gebruiken.

Als je dit spel met meerdere kinderen speelt kun je het kind dat Nijntje als eerste heeft gevonden het locatiekaartje laten houden. Het spel eindigt dan als alle kaartjes op zijn en wie de meeste kaartjes heeft, heeft gewonnen. Nijntje verstoppertje is een heel veelzijdig spel dat in de verschillende fases van je jonge kind gebruikt kan worden. Het spel is ook verkrijgbaar in Dora Verstoppertje en Kikker Verstoppertje. Als je kind niets met Nijntje heeft, maar wel dol is op Kikker of Dora kun je het spel ook in deze uitvoeringen kopen.

Wat vinden jullie van Nijntje Verstoppertje? Is dit spel ook iets voor jullie kind zijn?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge