Knorbal van Ravensburger (review)

Knorbal is een gloednieuw spel van Ravensburger. Een eenvoudig spel met varkens dat veel plezier oplevert. De vier varkentjes spelen met modder en gooien naar elkaar. Maar pas op voor moeder varken die in de wastobbe zit. Zodra zij uit de wastobbe komt en jij hebt de modderbal in je veldje liggen, dan moet jij de wassen. Het varken dat uiteindelijk het vieste is heeft gewonnen, want varkentjes willen nu eenmaal lekker vies zijn en blijven. Knorbal was genomineerd voor “Speelgoed van het jaar 2014”  in de categorie 4 & 5 jaar, maar ze hebben de titel helaas niet gewonnen. Toch is Knorbal een erg leuk spel voor jong en oud.

Uitpakken van Knorbal

Wij hadden de eer om dit spel te mogen testen. Toen dit spel binnen kwam had ik al tegen onze dochter gezegd dat ik niet zeker wist of zij dit spel mee kon spelen. Dit omdat op de doos duidelijk staat aangegeven dat Knorbal geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. De buitenkant zag er in ieder geval al mooi en vrolijk uit. Het spel zit een degelijke kartonnen doos die erg stevig is. Er is duidelijk aangegeven dat dit spel wel door een volwassenen in elkaar gezet moet worden. Als je de doos openmaakt zit alles netjes verpakt. Je kunt het beste beginnen met het uitdrukken van alle kartonnen onderdelen. Het makkelijkste is als je alle verschillende onderdelen bij elkaar legt. Pak daarna de vier plastic spelbord onderdelen. In ieder deel kun je een kartonnen plaat schuiven. De volgorde maakt hierbij niet uit. Als je de vier platen erin hebt geschoven kun je de vier onderdelen in elkaar klikken. Daarna kun je de vier ovale kartonnen delen aan de achterzijde van het spelbord bevestigen. Dit moet je voorzichtig doen en is een beetje lastig, maar met wat geduld lukt het wel. Als laatste pak je de varkentjes en deze bevestig je op alle hoeken van het spel. Moeder varken in de tobbe zet je in het midden. Nu het spel gereed om te kunnen spelen.

Inhoud KnorbalInhoud Knorbal

Knorbal spelen

Ik heb eerst de spelregels doorgelezen voordat ik het spel ben gaan spelen. Het is niet moeilijk. Moeder varken is de timer. Je drukt haar naar beneden en draait haar op. Zodra je haar loslaat begint het spel. Zorg dat de modderbal in de spel ligt. Door op het hoofd van het varken te drukken kun je de bal naar je tegenstander schieten. Dit doen de spelers net zolang tot moeder varken uit de tobbe komt. Wie dan de modderbal in zijn veld heeft liggen moet een ‘Was jezelf!’ fiche’ pakken. Er zijn twee soorten fiches: een witte en een roze. Pak je een witte, dan “was je jezelf” en dat wil een varken natuurlijk niet. Als je er drie hebt verzameld is het spel afgelopen en heb je verloren. Als je een roze fiche hebt gepakt is het Party-time! De varkens geven dan een poel-feest. Dan mag je moeder varken uit het midden halen en de spelring erin leggen. In drie beurten mag je proberen om de modderbal in de ring te schieten. Als dit lukt mag je een wit ‘Was jezelf!’ fiche’ inleveren.

Bordspel Knorbal Knorbal spelen

Wat vinden wij van Knorbal

Mijn man en ik hebben Knorbal eerst samen gespeeld, maar onze dochter kwam er al snel achter dat het spel niet zo moeilijk is. Het lukt haar ook om het hoofd van het varken in te drukken en zo mee te spelen. Met een beetje hulp van ons hadden we veel lol. Doordat het spel vrij simpel is kun je het met een heel gemengd gezelschap spelen, dus bijvoorbeeld met kinderen, ouders en opa’s/oma’s. Ik kan me wel voorstellen dat de iets oudere kinderen het spel snel saai zullen vinden, omdat er weinig uitdaging in zit. Daarentegen bij de jongere kinderen zal het vooral veel plezier opleveren. Ik zou als ouder wel in de buurt blijven als de kinderen dit spelen. Bij jongere kinderen moet je voorzichtig zijn met de modderbal. Ik denk dat de adviesleeftijd daarom ook vanaf 4 jaar is. Ook moet je uitkijken dat ze voorzichtig met het spel omgaan, omdat het uit verschillende onderdelen bestaat. Het is daarom gemakkelijker kapot te krijgen dan bijvoorbeeld een bordspel met pionnen. Als je geen beschadigingen op je tafelblad wil dan is ons advies om iets onder het spelbord te leggen. Door het drukken op de varkens kan het spelbord wat krassen op de tafelblad veroorzaken.

Conclusie

Voor ons is dit een leuk en gezellig familiespel dat zeker op tafel zal komen met de feestdagen. Knorbal is te koop voor de adviesprijs van €24,99.

Knorbal

Wat vind jij van Knorbal? Wat zijn jouw ervaringen met de spellen van Ravensburger?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge