Speelgoedkeuken van de Lidl vs. Ikea

Speelgoedkeuken van de Lidl

We hebben 2 jaar geleden een houten speelgoedkeukentje voor onze dochter aangeschaft en hier wordt nog steeds veel mee gespeeld. Maar dit keukentje is redelijk klein en erg licht, waardoor het al een paar keer is voorgekomen dat het keukentje naar voren viel met een kindje eronder. Daarom besloot ik afgelopen weekend om ons huidige keukentje op marktplaats te zetten. Dit bleek een goede keuze, want binnen 2 dagen was hij verkocht. Nu was ik eerst van plan om de speelgoedkeuken van de Ikea aan te schaffen, maar toen viel mijn oog op de speelgoedkeuken van de Lidl. Deze lijken erg op elkaar, maar ze schelen in prijs wel 20,-. Waar zit dat verschil dan allemaal in? Ik vertel het je.

Speelgoedkeuken van de Lidl

Links van de Lidl, rechts van Ikea

Speelgoedkeuken ‘Duktig’ van de Ikea

Een populaire speelgoedkeuken is die van de Ikea. Lekker neutraal, dus past goed in ieder interieur. Stevig, dus valt niet gemakkelijk om en lijkt ook echt op een keuken. Ikea verkoopt er veel accessoires bij, dus je kindje kan met enige fantasie heerlijk koken in de keuken. Wij hebben hem regelmatig zien staan bij familie en vrienden en hebben er nooit klachten over gehoord.

De voordelen die Ikea beschrijft over deze keuken:

 • Moedigt aan tot rollenspellen. Kinderen ontwikkelen hun sociale vaardigheden door volwassenen na te doen en eigen rollen te bedenken.
 • Een droom voor alle meesterkoks en meesterbakkers. In deze complete keuken kunnen ze koken net als de grote tv-koks en kunnen ze de hele familie hun nieuwe creaties laten proeven.
 • De speelgoedkeuken heeft een werkelijkheidsgetrouwe kraan en spoelbak. Bovendien is er een kookplaat met lichtdiodes op batterijen die automatisch uitgaan, en drie kasten die open kunnen met plaats voor keukengerei.
 • De lichtdiodes van de kookplaat kunnen aan/uit worden gezet en geven een werkelijkheidsgetrouwe gloed zonder dat ze warm worden.
 • Groeit mee met het kind. De poten zijn op 3 hoogtes verstelbaar.
Afmeting: 72 x 40 x 109 cm
Prijs: €79,95
Speelgoedkeuken van de Lidl

(bron: Ikea.nl)

Speelgoedkeuken van de Lidl

De speelgoedkeuken van de Lidl is helaas niet altijd verkrijgbaar. Wij waren er afgelopen maandag vroeg bij en wisten een exemplaar te bemachtigen. Ik heb hem zelf in elkaar weten te zetten. Het is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Je hebt alleen twee kruiskopschroevendraaiers nodig en je moet een handleiding kunnen lezen 😉 Eigenlijk voldoet de speelgoedkeuken van de Lidl precies aan dezelfde punten die de Ikea ook beschrijft. De kraan kan namelijk ook draaien, aan en uit en de kookplaten geven een rode gloed en kunnen ook aan en uit worden gezet. De speelgoedkeuken kan ook op 3 verschillende hoogtes worden gezet: 97/101/103 cm, dus wat dat betreft zijn er geen verschillen.

Wat er nog extra op zit ten opzichte van de Ikea keuken zijn de 3 draaiknoppen die ook echt geluid maken. Er zitten 2 knoppen op voor de kookplaten en 1 voor de oven. Een leuke toevoeging!

Afmeting: 70 x 34 x 97 cm
Prijs: €59,95

speelgoedkeuken-van-de-lidl

Wat vind ik van deze speelgoedkeuken?

Ik vind het een heel degelijk speelgoedkeukentje voor een leuke prijs!

Voordelen

 • Inclusief keukengerei, want naast het keukentje zelf krijg je er ook 2 pannen, 2 houten lepels en een garde bij
 • Inclusief 2 AA Duracel batterijen voor de kookplaat
 • Draaiknoppen voor de kookplaat en de oven
 • Goedkoper dan het Ikea keukentje

Nadelen

 • Het hout van het keukentje is ongelakt
 • De plankjes in de keukenkastjes zijn redelijk dun en liggen er los in. Verder is het gehele keukentje van iets dunnere planken gemaakt dan het Ikea keukentje. Het is daarom misschien iets minder stevig, maar als kinderen er normaal mee spelen zal het zeker niet snel kapot gaan.

speelgoedkeuken-van-de-lidl

Conclusie

Ik ben heel tevreden met deze aankoop. Onze eigen kinderen, maar ook de opvangkindjes spelen heel graag met het keukentje. Het speelgoedkeukentje van de Lidl is een stuk steviger dan ons vorige keukentje en valt gelukkig niet niet meer om als de kindjes eraan hangen. Hij kan eventueel ook nog aan de muur worden bevestigd. Verder is hij een stuk hoger wat prettiger is voor onze dochter. Zij is namelijk groot voor haar leeftijd, maar hoeft nu niet meer krom te staan om in het keukentje te spelen. Dat het speelgoedkeukentje niet gelakt is vind ik eigenlijk wel leuk, want ik ben van plan hem een leuk kleurtje te gaan geven. Als je ons volgt via social media dan zie je het resultaat nog wel voorbij komen.

Edit: We hebben het keukentje van de Lidl inmiddels een kleurtje gegeven en dit staat een stuk vrolijker in ons huis! Onze dochter mocht het kleurtje uitkiezen en het is lente-groen geworden. Zowel passend voor jongens als meisjes en het staat goed bij onze donker rode accenten in huis. Het leuke van deze kleur is dat het dezelfde kleur is die ik vroeger ook heb uitgekozen voor mijn slaapkamer, toen ik nog thuis woonde. Zo moeder, zo dochter…

Het Lidl keukentje met een kleurtje!

Tip: De Lidl verkoopt de komende weken nog meer leuk (houten) speelgoed, waaronder ook leuke accessoires voor in het keukentje. Zeker de moeite waard om te bekijken voor de decembermaand.

Speelgoedkeuken van de Lidl, houten speelgoed

Wat vinden jullie van de speelgoedkeuken van de Lidl?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge