Herfst, herfst, wat heb je te koop… (herfst-tips)

Het is herfst geworden en met het lekkere weer dat we hebben gehad moet ik daar altijd een beetje aan wennen. Ik ben gek op de zomer en de zon en met de komst van de herfst weet ik dat dit snel gaat veranderen. Toch kun je in de herfst ook nog genieten van heerlijke dagen met een najaarszonnetje. Zeker nu het herfstvakantie is en er een weekend voor de deur staat met hoge temperaturen is het lekker om nog even buiten te kunnen zijn. Voor onze dochter is de herfst een feestje. De blaadjes vallen van de bomen in prachtige kleuren, in het bos vind je allerlei nootjes en als het regent kun je lekker met je laarzen in de plassen stampen. Genieten van onze dochter is dan ook wel weer heerlijk.

Herfstschaal, herfstAfgelopen week zijn we naar het bos geweest. We hebben het geluk dan we er niet heel ver voor hoeven te rijden en je kunt er een leuke middag hebben zonder veel geld uit te geven. In de herfst is het zeker een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan. Kinderen hebben vaak niet veel nodig om zich hier goed te kunnen vermaken. We hebben hier tamme en wilde kastanjes gevonden. Verder nog wat beukennootjes, eikels en een aantal blaadjes. Deze hebben we meegenomen om thuis een mooie herfstschaal mee te maken.

Anna en de herfstVoorleesboeken over de herfst

Voor onze dochter hebben we in de bibliotheek een leuk boekje meegenomen : “Anna en de herfst” van Kathleen Amant. Een boekje dat geschikt zou zijn voor kinderen vanaf 2,5 jaar, maar onze dochter begrijpt het erg goed. Het boekje behandeld veel aspecten van de herfst en is gericht op de leefwereld van kinderen.

Wat ook een leuk voorleesboekje is voor iets oudere kinderen is: “Rood met witte stippen” van Carry Slee. Hier staan niet zoveel plaatjes in, maar de verhaaltjes zijn wel erg leuk geschreven.

Knutselen

Het is natuurlijk ook erg leuk om te knutselen in het thema van de herfst. Er zijn ontzettend veel leuke dingen die je herfst kunt maken, maar onze dochter is pas 2 jaar dus de moeilijkheidsgraad moet voor ons niet te hoog zijn. Deze keer heb ik ervoor gekozen om herfstbladeren te gaan schilderen. Niet te moeilijk en het ziet er al snel leuk uit. Ik heb een voorbeeld van een herfstblad gekozen en deze uitgeprint op A4 formaat. Ik heb drie kleuren verf gebruikt, bruin, rood en geel en met rood en geel heb ik nog oranje gemaakt. Deze kleuren heb ik op een kartonnen bordje gedaan. Het is wel verstandig om je kind een schort voor te doen, anders wordt het snel een bende. Zorg dat je alles van te voren hebt klaargezet zodat je kind meteen aan de slag kan.

Knutselen herfstherfstblad

Herfst recept

In het bos hadden we ook een aantal tamme kastanjes gevonden. Het leek ons leuk om hier iets lekkers mee te maken. Wij hebben gekozen voor kastanje-puree. Deze puree is erg lekker met bijvoorbeeld wild, maar wij hebben het gegeten met rode kool en een lekkere gehaktbal. Dit smaakte erg goed. Wat moet je doen om dit te maken:

Gepelde kastanjes, herfstPel de kastanjes. Een tip om dit wat makkelijker te maken: zet met een scherp mes een kruis bovenop de kastanje en kook ze 8 minuten in water. Als ze nog warm zijn kun je ze gemakkelijk pellen. Doe de gepelde kastanje in een pan en schenk er melk over. Breng het aan de kook en laat ze 45 minuten langzaam doorkoken. Schil ondertussen een aantal aardappels en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet daarna de melk af van de kastanjes (bewaar de melk). Doe de kastanjes weer in de pan en puree ze met de staafmixer. Stamp de aardappels tot een zachte puree en doe er wat bewaarde melk en een beetje boter bij. Breng het wat op smaak met zout en peper, en schep als laatste de kastanje-puree er doorheen.

 Liedje: Herfst herfst, wat heb je te koop

Liedje herfst

Couplet 2:

Herfst, herfst, wat heb je te koop?
Paddenstoelen, honderd op een hoop.
‘k Zet ze voor je neer, Heus meneer,
dat doe ik alle jaren weer.

Couplet 3:

Herfst, herfst, wat heb je te koop?
Dikke zwarte wolken op een hoop.
Alles in de stad, gooi ik nat.
Koop je van mij zo’n regenblad?

 Hebben jullie nog leuke herfst-ideeën?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge