Help, ik heb een verkouden peuter!

De herfst is inmiddels begonnen en buiten is het al een stuk kouder en natter geworden. Dan is het ook de tijd van het jaar dat verkoudheid op komt steken. Nu zit ik thuis met een verkouden peuter en wat zou ik graag met haar willen ruilen. Ze heeft last van keelpijn, is snotterig, niest en hoest veel en is erg vermoeid. Ook wanneer ze slaapt hoest ze zichzelf regelmatig wakker en zo komt ze moeilijk aan haar nachtrust.

Verkoudheid komt niet door kou

Een misverstand is dat verkoudheid zou komen door de kou of op de tocht liggen/zitten. Verkoudheid is een virusinfectie die besmettelijk is en zeker wanneer je weerstand wat minder is. Er zijn zelfs ruim 200 verschillende verkoudheidsvirussen. De kans is groot dat wanneer je enkele keren na elkaar de verkoudheid te pakken hebt dat het steeds om een ander virus gaat. Een verkouden peuter, dreumes of baby komt vaak voor, omdat (jonge) kinderen nog niet immuun zijn tegen de verschillende virussen. Verkoudheid komt bij volwassen minder vaak voor, omdat zij meer resistent zijn.

Symptomen van verkoudheid

Verkoudheid is een infectie van het bovenste deel van de luchtwegen. Hierdoor raakt het slijmvlies in de keel en neus ontstoken. In sommige gevallen kan er ook oorpijn optreden. Dit kan komen doordat de buis van Eustachius verstopt raakt. De oorpijn kan uiteindelijk omslaan in een oorontsteking, dus klachten over de oren moet je bij je kindje serieus nemen. Een aantal symptomen van verkoudheid op een rijtje:

  • Keelpijn
  • Hoesten en vaak niezen
  • Loopneus of een verstopte neus
  • Verhoging of in sommige gevallen koorts
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn, vaak een gevolg van het veel hoesten

Medicijnen

Tegen verkoudheid zijn geen medicijnen en antibiotica helpt helaas ook niet. Dit komt omdat antibiotica alleen helpt tegen bacteriële infecties, maar niet tegen virusinfecties. Gelukkig zijn er wel genoeg middeltjes om een aantal klachten te verminderen. Denk hierbij aan een zoutoplossing, neusspray, zachte drop of honing in de thee (let op, pas vanaf 1 jaar) om de pijn in de keel te verminderen.

Huisarts raadplegen of niet?

Een verkoudheid is vervelend en kan soms wel tot 2 weken duren. Vaak is het niet nodig om naar de huisarts te gaan maar in sommige gevallen wel. In de volgende gevallen zou ik het zekere voor het onzekere nemen en de huisarts bellen of even langs gaan:

  • Wanneer de klachten erger worden. Zoals (hoge) koorts of wanneer het kind niet meer voldoende drinkt
  • Piepen met ademen of andere problemen met ademhalen
  • De verkoudheid duurt langer dan 2 weken

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. Uitgebreider onderzoek kan dan nodig zijn.

Onze verkouden peuter

Nu zitten wij met een verkouden peuter en dan is het extra verwennen voor zover ze daar zin in heeft. Brood gaat er wat moeilijker in dus dan maken wij wat Brinta pap met wat rozijnen er doorheen. Ze is namelijk gek op rozijnen. Ze drinkt ook graag kinder-vruchtenthee. Die noemen wij hier ook wel prinsessenthee, omdat het roze is. Hier gaat een beetje honing in om de keelpijn te verzachten. Over de hele dag gezien blijft voldoende eten wel moeilijk net als rust nemen. Ze is snel geprikkeld door bijvoorbeeld geluiden van de oppaskindjes of licht op haar kamer. Overdag slapen gaat bijna niet, want dan moet het echt helemaal donker zijn op haar kamer. Gelukkig viel ze gisteren bij mijn man wel in slaap en dan zijn we blij dat ze even haar rust kan pakken.

Feiten en fabels over verkoudheid

3 feiten over verkoudheid:

  1. Wanneer je niet goed uitgerust bent ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Let daarom vooral op voldoende rust, gezond eten en hygiëne zoals regelmatig de handen wassen. De bekende 3 R’s bij het opvoeden van een baby zijn hier ook toepasselijk: rust, regelmaat en reinheid.
  2. Wanneer de R in de maand zit kan wat extra vitamine C zeker geen kwaad. In de periode van september tot en met april zijn bijvoorbeeld sinaasappels, mandarijnen en kiwi erg goed en zorgen voor een hogere inname van vitamine C wat goed is voor je weerstand.
  3. Griep en verkoudheid is niet hetzelfde al denken veel mensen dat wel. Met een griep ben je bijna veroordeeld tot een paar dagen in bed blijven en griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Waar antibiotica bij verkoudheid niet helpt kan het wel helpen bij een griep.

Verkouden peuter

3 fabels over verkoudheid:

  1. Warm aankleden of met bijvoorbeeld natte haren naar buiten gaan als het koud is zorgen er niet voor dat je sneller verkouden wordt. Natuurlijk is het niet erg fijn maar hierdoor wordt je niet verkouden, omdat verkoudheid een virusinfectie is.
  2. Van een kopje bouillon zeggen ze soms dat het kan helpen tegen ontstekingen in de luchtwegen. Een kopje bouillon is lekker en kan voor een (mentale) opkikker zorgen maar heeft geen effect op de verkoudheid.
  3. Een hand voor de mond houden is deels goed, het belangrijkste is dan dat je ook regelmatig je handen wast. Natuurlijk is het beter om een hand voor je mond te houden dan het niet te doen. Maar zelfs met een hand voor de mond kan de virusinfectie die de verkoudheid veroorzaakt verder verspreid worden.

Is jouw peuter wel eens verkouden en heb je nog goede tips voor ons?

1 Reactie op Help, ik heb een verkouden peuter!

  1. Ik ben altijd een groot voorstander van frisse buitenlucht om de weerstand te vergroten!
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge