Bewegen met je baby

Bewegen met je baby

Iedere moeder zal het herkennen, een baby die in de buik al actief is met bewegen. Het is nog beperkt tot wat draaien, trappelen of de handjes die je ziet bewegen tijdens een echo. Pas na de geboorte gaat een baby de spieren verder ontwikkelen en leert het al snel nieuwe bewegingen bij. De baby wil gaan trappelen, omrollen, het hoofdje optillen, zitten, kruipen en nog veel meer. In de eerste maanden na de geboorte kan al een goede basis worden gelegd voor de motorische ontwikkeling. Dit kan vaak ook nog door de ouders worden gestimuleerd door te bewegen met je baby.

Bewegen met je baby

Liggen op de buik

Zolang je baby het fijn vindt kun je hem regelmatig even op zijn buik leggen. Doordat de baby op zijn buik ligt, gaat hij vaker zijn armspieren en rug- en nekspieren gebruiken waardoor ze ook sterker worden. Doordat deze spieren sterker worden zal het ook makkelijker worden om in een andere houding te komen of te blijven zoals kunnen zitten, kruipen en uiteindelijk lopen.

Veel baby’s vinden het niet zo prettig om de buik te liggen als ze dit niet gewend zijn. Dit kun je beetje bij beetje stimuleren door hem bij het aan- en uitkleden even op zijn buik te leggen. Een andere handige manier om de baby te leren wennen aan de buikligging is op je borst te laten liggen als jezelf ligt of een beetje onderuit gezakt op een stoel zit. Dan heeft de baby het vertrouwde gevoel van de vader of moeder en kan je het kindje ook goed in de gaten houden. Als je baby er minder moeite mee heeft dan kun je hem ook op een speelkleed leggen, waar hij de boel kan verkennen.

Bewegen met baby's, Fisher Price

Baby’s Jammen & Spelen Speelgym van Fisher Price

Voorbeelden van bewegen met je baby

Een balspel is makkelijk om te doen en daagt je baby uit om te gaan bewegen. Ga met je kindje op de vloer zitten met een beetje ruimte tussen elkaar. Rol een bal naar je kindje en de kans is groot dat hij of zij de bal wil pakken en misschien ook wel terug wil rollen. Een variant is de bal wegrollen en dat je kindje er achter aan gaat om de bal te pakken. Bij de jongste baby’s gaat dit natuurlijk nog niet, maar baby’s die al kunnen tijgeren/kruipen kunnen dit prima spelen.

Babyzwemmen is een leuke speelse manier om te bewegen met je baby en de band te versterken tussen ouder en kind. De meeste zwembaden bieden meerdere keren per week babyzwemmen aan en dit kan al vanaf 6 weken na de geboorte. Het babyzwemmen is vrijwel altijd in een lekker warm bad zodat je kindje zich comfortabel voelt. Informeer van te voren wel bij het zwembad of zij dit aanbieden.

Bewegen op muziek vinden de meeste baby’s ook heerlijk. Ik denk dat de meeste kinderen het horen van muziek ook erg leuk vinden en als je hier enthousiast op reageert, zal je kindje al snel spontaan gaan bewegen op muziek.

Hieronder staat een liedje waarbij ook bewogen kan worden.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Oren, ogen, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Dit liedje is makkelijk te doen met bijvoorbeeld je kindje op schoot. Het leukste is dan om met de handen van je kindje de lichaamsdelen aan te raken waarover wordt gezongen. Als je kindje wat ouder wordt kan het zelf de bewegingen gaan maken en later ook de lichaamsdelen zelf aanwijzen. Zo oefen je meteen meerdere dingen tegelijk.

Bewegen met je baby

Aandachtspunten

Let op dat je bij (jonge) baby’s in de buurt blijft als ze op de buik liggen en zeker als ze het nog niet echt gewend zijn. Wanneer een baby alleen wordt gelaten en hij of zij kan nog niet het hoofd goed optillen of omdraaien dan is er een kans op verstikking.

Baby’s willen graag de ruimte hebben om te kunnen bewegen en te spelen, leg dus niet teveel speelgoed rondom hem heen. Ook de ondergrond is belangrijk, zo moet het kindje niet op een gladde ondergrond liggen, want dat maakt bewegen moeilijker (zoals bij afzetten).

Wat doe jij aan bewegen met je baby? Heb je nog leuke tips voor ons?

1 Reactie op Bewegen met je baby

  1. Ik ging met ze babyzwemmen!
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge