Prentenboek Dikkie en de Honingbijen

Jullie weten inmiddels wel dat wij veel aandacht besteden aan boeken en voorlezen. Onze dochter vind het nu eenmaal ontzettend leuk om te lezen, maar we kunnen ook heel duidelijk het resultaat ervan zien en horen. Van uitgeverij HI-Publishing kregen wij een prachtig prentenboek toegestuurd om hier eens naar te kijken. Het prentenboek Dikkie en Honingbijen bevat prachtige zwart-wit tekeningen en is qua verhaal eigenlijk het meest geschikt voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Onze dochter is dus eigenlijk nog iets te jong voor dit verhaal, maar samen plaatjes kijken kan natuurlijk met alle leeftijden.

Prentenboek Dikkie en de Honingbijen

Het verhaal gaat over een grote bruine beer die op zoek gaat naar honing. Beren stelen normaal gesproken de honing van de bijen, maar hij beseft zich dat dit eigenlijk niet zo netjes is. Een lastig dilemma want: “echte beren vragen niet”. Althans, dat is wat zijn moeder hem altijd heeft verteld. Toch gaat hij in gesprek met de bijen en samen bedenken ze een manier waarop ze er allebei beter van worden. Een verhaal met een mooi moraal waar kinderen ook nog eens iets van kunnen leren. Het verhaal is geschreven door Daniel Lucas van Dijk.

De tekeningen

Het prentenboek Dikkie en de Honingbijen is geen standaard prentenboek met bonte tekeningen. De tekeningen in dit verhaal zijn namelijk zwart-wit. De plaatjes zijn vrij gedetailleerd getekend en ze doen een beetje sprookjesachtig aan. De illustraties zijn gemaakt door Lotte Kroon.

Dikkie en de Honingbijen, HI Publishing

Bron: HI Publishing

Wat vinden wij van dit prentenboek?

Ten eerste vind ik het boek erg mooi vormgegeven. Ik dacht in eerste instantie dat zwart-wit tekeningen saai waren voor kinderen, maar doordat de tekeningen zo gedetailleerd zijn geven ze soms ook emoties goed weer. Dat geeft ontzettend goed weer wat er speelt in het verhaal. Doordat het boek redelijk veel bladzijden heeft en het verhaal dus ook wat langer is, moeten kinderen wel een langere spanningsboog hebben. Hierdoor ben ik het zeker eens met aanbevolen leeftijd van 4 jaar. Je zou het boek zeker kunnen behandelen met jongere kinderen, maar dan kun je het verhaal beter splitsen.

Het boek is ook goed te gebruiken in het onderwijs. Je zou het verhaal bijvoorbeeld in kunnen zetten bij een les sociaal emotionele vorming. Een les over ‘omgang met elkaar’ en ‘samen spelen, samen delen’ leent dit verhaal zich erg goed. Het is voor een leerkracht handig en voor kinderen leerzaam om ‘de les’ in het verhaal om te kunnen zetten naar een situatie in klas of op school. Ik vind het een geweldig boek om in onze kast te hebben staan.

Voorlezen prentenboek Dikkie en de Honingbijen

Het prentenboek Dikkie en de Honingbijen, ISBN: 9789081811743, bevat 52 pagina’s, heeft een hardcover en is onder andere verkrijgbaar voor €15,95 bij bol.com.

Spreekt het prentenboek Dikkie en de Honingbijen jullie aan? Zou je het geschikt vinden voor jouw kind?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HI Publishing

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge