Het televisieprogramma: Het Zandkasteel

Mijn dochter kijkt graag naar het televisieprogramma: Het Zandkasteel. Dit programma gaat over de avonturen van Koning Koos, prinses Sassa en prins Toto die samen met hun hondje Finnie in Het Zandkasteel wonen. Als ze zand in hun neus krijgen dan gaat alles kriebelen en doen ze samen de neuzenwiebeldans. Dit nodigt peuters uit om mee te gaan dansen, bewegen, draaien en springen.

Het Zandkasteel is een programma dat kinderen uit daagt tot spel zodat ze spelende wijs kunnen leren. Ze werken met thema’s zoals: de brandweer, je huis, jarig zijn of vormen. Maar het leuke is dat het ook aansluit bij feesten, seizoenen en speciale dagen. Bijvoorbeeld op 11 november gaat de aflevering over Sint Maarten en wordt er op een speelse manier uitgelegd wat dit feest inhoud. De kinderen worden ook bewust gemaakt van de seizoenen en alles wat hierbij komt kijken. Tussendoor heb je afleveringen over allerlei onderwerpen die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. De thema’s sluiten ook aan bij verschillende methodes en thema’s die op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen worden gebruikt. Het Zandkasteel richt zich op de volgende ontwikkelingsgebieden:

* Taalontwikkeling en ontwikkeling van het lezen;
* Sociaal-emotionele ontwikkeling;
* Persoonlijkheidsontwikkeling en redzaamheid;
* Creatieve ontwikkeling;
* Motorische ontwikkeling en ontwikkeling van het schrijven;
* Ontwikkeling van waarneming;
* Denkontwikkeling en ontwikkelingvan het rekenen;
* Oriëntatie op ruimte en tijd en wereldverkenning.

Hoe kun je Het Zandkasteel vinden?

Als je gastouder bent of als je kinderen gewoon lekker thuis zijn kun je gebruik maken van de afleveringen van Het Zandkasteel. Je kunt in de gids van de NTR opzoeken hoe laat  je het programma kunt bekijken op Nederland 3. Via uitzending gemist is het programma ook regelmatig terug te zien of natuurlijk via een DVD Box van het Zandkasteel.

Doe activiteit

Zodra het programma afgelopen is kun je met de kinderen aan de slag. Je kunt een doe activiteit doen, waarbij je met de kinderen kunt praten of (na)spelen over het onderwerp dat in de aflevering is besproken. Bijvoorbeeld bij de aflevering over “de ziekenwagen” kun je met behulp van een pop, een pleister en een potlood met de kinderen praten over de dokter, het ziekenhuis en een prikje krijgen. Wat zijn de ervaringen van de kinderen? Willen ze zelf ook een prikje geven? Laat de kinderen met een potloodje een prikje geven in de arm van de pop en plak er daarna een pleister over. Is de pop nu weer beter?

Beweegactiviteit

Je kunt ook een beweegactiviteit doen. Bijvoorbeeld bij de aflevering over “je huis” kun je met de kinderen proppen gaan scheuren van oude kranten. Laat iedereen de proppen verspreiden over de ruimte. Ga nu met z’n allen in de kring staan en vertel de kinderen dat ze stofzuigers zijn. Hun neus is de aan- en uit knop. Als ze op hun neus hebben gedrukt kunnen ze met een gestrekte arm de proppen van de grond gaan zuigen. Kunnen ze met z’n allen het huis weer netjes schoon maken?

Taalactiviteit

In de aflevering over “vormen” zingen Sassa en Toto een liedje over ronde spullen. Kunnen de kinderen benoemen welke voorwerpen rond zijn? Laat ze eerst voorwerpen in de ruimte aanwijzen die rond zijn. Daarna kunnen ze ook voorwerpen benoemen die ze niet zien, maar wel rond zijn. Denk aan een wiel, bal, pizza, stuur, sinasappel, bord, ring, koekje, hoepel enz. Door veel verschillende woorden te gebruiken bevorder je onder andere de woordenschat.

Knutsel- en rekenactiviteit

Sommige afleveringen lenen zich er ook voor om nog een knutselactiviteit of een rekenactiviteit met de kinderen te doen. Bij de aflevering over “Sint Maarten” kun je bijvoorbeeld een lampion met de kinderen knutselen. Een rekenactiviteit kun je doen bij de aflevering over “piraten”. Neem een klein koffertje of kistje met nep-munten en eventueel wat armbanden en kettingen. Maak ‘de schatkist’ samen open en bespreek met de kinderen wat ze zien. Hoeveel munten zitten erin? Kun je de armbanden en kettingen tellen? Kun je deze eerlijk verdelen over het aantal kinderen? Hoeveel krijg ieder dan en heeft er iemand meer of minder? Wow, wat een mooie schat zeg!

Boeken en computerspelletjes

Sommige afleveringen bevatten ook prentenboeken. Het prentenboek wordt dan voorgelezen en sluit aan bij het thema van de aflevering. In de handleiding staat het boek met titel en schrijver ook nog eens vernoemd. Je kunt dan eventueel het boek nogmaals voorlezen en bespreken of je kunt je kinderen aan de hand van de plaatjes het boek na laten vertellen. Ook op de computer kunnen ze verhaaltjes lezen en andere leuke spelletjes doen (klik hier).

Het theater

Voor de kinderen die echt helemaal fan zijn geworden van Het Zandkasteel is er ook een voorstelling in het theater: “Op zoek naar de wilde dieren”. Hierin gaan Sassa, Toto en Koning Koos op safari en zoek naar de wilde dieren. Na afloop mogen de kinderen op het toneel komen en mogen ze met hun helden op de foto. Klik hier om te kijken of ze ook bij jullie in de buurt komen.

Het televisieprogramma: Het Zandkasteel, Sassa, Toto, Koning Koos, kinderen

Wat vinden jullie van dit edcucatieve televisieprogramma? Hadden jullie wel eens van Het Zandkasteel gehoord?

 

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge