Koningsdag 2014

Koningsdag 

Dit jaar vieren we voor het eerst Koningsdag. Koningin Beatrix heeft vorig jaar op 30 april de troon overgedragen aan haar zoon Koning Willem Alexander. Prinses Beatrix vierde haar verjaardag altijd op 30 april. Dit was niet de dag waarop ze zelf jarig was, maar dit was de dag waarop haar moeder, Koningin Juliana jarig was. Prinses Beatrix is zelf jarig op 31 januari. Koning Willem Alexander viert Koningsdag op zijn eigen verjaardag: 27 april. Alleen dit jaar valt Koningsdag, 27 april, op een zondag en om die reden is het verplaatst naar de zaterdag. Dit omdat Koningsdag niet op een zondag gevierd mag worden.

Dit jaar zal de Koninklijke familie de gemeenten Amstelveen en De Rijp bezoeken. Deze bezoeken kun je rechtstreeks volgen op de televisie. Door het gehele land zullen er vrijmarkten en allerlei festiviteiten georganiseerd zijn. In de grote steden vinden er veel muziek en dancefeesten plaatst. Als je van plan bent om ergens heen te gaan, zoek dan van te voren eerst goed uit hoe je er het beste kunt komen vanwege de grote drukte.

KoningsspelenKoningsspelen

Koningsontbijt

Voor kinderen zijn er op vrijdag 25 april de “Koningsspelen” georganiseerd. Dit zijn sportieve spellen om de kinderen te laten zien hoe leuk en belangrijk bewegen is. Op deze dag staat natuurlijk alles in het teken van ‘Oranje’. Koningsdag begint op alle scholen met een feestelijke ontbijt. Gezellig met elkaar ontbijten, zodat je een goede basis hebt voor een sportieve dag. Het Koningsontbijt wordt net als vorig jaar mede mogelijk gemaakt door Jumbo Supermarkten. Alle deelnemende scholen zullen een voucher ontvangen waarmee ze een gratis ontbijtpakket op kunnen halen voor de hele school. Een leuk initiatief.

Recordpoging

Na dit feestelijke ontbijt zal er worden geprobeerd om een wereldrecord neer te zetten. Kinderen voor kinderen heeft een vrolijk liedje gemaakt: “Doe de Kanga”. Als alle scholen die mee doen aan de Koningsspelen om 9.30 uur tegelijk hun opwarming doen op het liedje “Doe de Kanga”, dan wordt hiermee een wereldrecord gevestigd. Er moet wel precies op tijd begonnen worden en alle kinderen moeten drie minuten lang meezingen en -dansen. Hier zal dus de afgelopen tijd hard op geoefend zijn en ik ben erg benieuwd of het lukt.

Kijk op de site van Kinderen voor Kinderen voor het liedje en dansje van “Doe de Kanga”.

Kroon knutselen

Als je het leuk vindt om met je kindje iets te knutselen voor Koningsdag, dan is het misschien een idee om een kroon te gaan maken. Om de kroon passend te maken kun je het beste een lange strook papier gebruiken. De strook kun je eventueel eerst nog mooi beplakken of kleuren. Daarna doe je hem het hoofd van je kindje en met plakband of een nietje maak je hem op de juiste maat. Ik heb een makkelijke en een moeilijke versie van de kroon. Print er eentje uit op A4 formaat en kleur hem lekker in. Knip hem daarna uit en plak hem op de strook die je passend hebt gemaakt. Veel succes ermee en veel plezier op Koningsdag!

Koningsdag 2014, makkelijke kroonKoningsdag 2014, moeilijke kroon

Ga jij nog leuke dingen doen met je gezin op Koningsdag 2014?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge