Het effect van vakantie op kinderen

effect van vakantie op kinderen

De zomervakantie is in volle gang. Een aantal van jullie hebben de vakantie nog in het vooruitzicht, maar er zijn vast ook al veel mensen op vakantie geweest. Ik heb de afgelopen 2 weken vakantie gehad en ik ben deze week weer begonnen. Mijn man en dochter hebben nog wel vakantie. Het effect van vakantie op volwassenen is meestal positief, maar wat is eigenlijk het effect van vakantie op kinderen? Daar is onderzoek naar gedaan en ik wil jullie er graag wat meer over vertellen.

De familieband

Wat wij meteen al duidelijk konden merken was dat de sfeer een stuk beter werd in huis. De stress van ‘het op tijd op school komen’, werken en daarnaast de tijd die wij beiden in ons eigen bedrijf moeten steken, gaat vaak ten koste van de tijd met de kinderen. Tijdens onze vakantie konden we dan ook echte quality time met elkaar hebben en mooie herinneringen creëren voor later.

Tijdens de eerste week van onze vakantie zijn we een midweek naar Oostduinkerke in België geweest. Lekker uitwaaien aan het strand en samen leuke dingen doen. Ook de spelletjes werden weer eens uit de kast gepakt. Vooral onze dochter vind dit erg leuk. De aandacht die je in de vakantie aan je kind besteed is goed voor de eigenwaarde van je kind.

De opvoeding van de kinderen is een onderwerp dat in de vakantie wat meer naar voren komt. Normaal gesproken zorg ik de hele dag voor de kinderen en voed ik ze dus ook het meeste op. In de vakantie zie je van elkaar hoe ieder met de kinderen omgaat. Of dit op één lijn ligt, komt dan wel naar voren. Het is tijdens de vakantie in ieder geval wel een nuttig onderwerp om de sterke en zwakke punten in de opvoeding nog een keer te bespreken. Begrip voor elkaar en meer communicatie zijn punten die bij ons verbeteren tijdens een vakantie, omdat je dan echt weer even tijd voor elkaar hebt.

effect van vakantie op kinderen

Concentratie

Wist je dat als je omringd bent door bomen, water, bergen en open lucht, dit de bloeddruk verlaagd, stress vermindert en het een positief effect heeft op kinderen met bijvoorbeeld ADHD? Ik heb jullie wel eens verteld dat wij denken dat onze dochter hooggevoelig is. Op vakantie gaan is geen garantie voor een leuke tijd, want we halen haar dan uit haar ritme. We letten er daarom wel goed op dat de vakantiebestemming niet teveel prikkels heeft voor haar. Een vakantie aan zee vinden we allemaal geweldig en meer dan een emmer en een schepje hebben de kinderen dan niet nodig om zich goed te kunnen vermaken.

Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat aandacht en concentratie bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur. Dat kunnen wij zeker merken, want de kinderen worden allebei rustig als ze buiten zijn. Ze kunnen zich heel goed vermaken in de natuur en daarom vinden wij het ook heerlijk om eropuit te trekken in onze vakantieomgeving.

effect van vakantie op kinderen

Creativiteit

Op vakantie doe je vaker een beroep op je creativiteit. Je hebt meestal niet alle gemakken die je thuis wel hebt en daarom zal je vaker creatief moeten zijn. Het is leuk om zelf handige oplossingen te bedenken. Bijvoorbeeld: wat zullen we gaan eten? Wij zaten aan zee, dus er was veel aanbod van vis. Onze kinderen zijn dol op vis, dus gingen we langs de visboer en haalden verse vis. Je zoekt uit wat je kunt doen in de omgeving, hoe je er naar toe gaat en wat je gaat bezoeken. Allemaal dingen waarbij je je creativiteit kunt loslaten. Op vakantie gaan is een manier om de horizon van je kinderen te verbreden.

effect van vakantie op kinderen

Voorpret

Voor de mensen die nog op vakantie gaan heb ik nog een paar tips:

  • Maak of print een leuke aftelkalender en tel met je kind de dagen af voordat jullie op vakantie gaan. Voor je kind is het dan overzichtelijk wanneer jullie gaan en hoeveel nachtjes hij/zij nog moet slapen.
  • Als je bijvoorbeeld naar Frankrijk of naar Duitsland gaat, dan is het leuk om met je kind een boekje te lenen/kopen met wat eenvoudige woorden/zinnen in de taal van het vakantieland. Zo weet je kind al wat woorden/zinnen te benoemen en te begrijpen als jullie er zijn.
  • Zoek alvast uit wat er in de omgeving te doen is en wat jullie er zeker weten willen zien. Zo ben je goed voorbereid en kunnen jullie je alvast verheugen op alle leuke dingen die jullie gaan doen!

Op vakantie gaan verhoogd ook het geluksgevoel, dus wees een gelukkig mens deze zomer! Wil je nog meer weten over het effect van vakantie op kinderen? Kijk dan op deze leuke infographic van HomeToGo.

Dit is onderzocht door HomeToGo

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge