Sint Maarten feest

Morgen is het 11 november en dan wordt het Sint Maarten feest gevierd. Kinderen gaan dan met hun lampion of uitgeholde pompoen lang de deur en zingen Sint Maarten liedjes. Als ze klaar zijn met zingen is het de bedoeling dat de mensen bij wie ze hebben aangebeld fruit of snoep uitdelen. Toen ik klein was heb ik ook altijd het Sint Maarten feest gevierd. Ik liep samen met mijn buurkinderen door de straten en zong voor iedere deur liedjes. Wij liepen in die tijd nog wel met een lampion waar een echt waxine lichtje in brandde. Gelukkig zijn daar tegenwoordig veiligere alternatieven voor gevonden. Als we thuis kwamen hadden we een grote zak helemaal gevuld met fruit en snoep. Voor ouders is het dan natuurlijk de taak om je kind dit niet allemaal tegelijk op te laten eten. Onze dochter gaat dit jaar nog niet langs de deuren, maar we zijn wel hard aan het oefenen op de liedjes voor volgend jaar.

De oorsprong van het Sint Maarten feest

Sint Maarten heette eigenlijk Martinus. Hij werd geboren rond 316 na Christus in Sabaria (Hongarije). Zijn ouders waren Romeinen. Zijn vader was soldaat in het Romeinse leger en daarom noemden ze hun zoon naar de oorlogsgod Mars. Toen Martinus groot was ging hij ook in het Romeinse leger. Als soldaat werd hij gelegerd in Gallië (Frankrijk). Op een avond ontmoette hij aan de poort van de stad Amiëns (Frankrijk) een bedelaar die bibberend in de winterkou stond. Martinus die geen geld bij zich had, sneed de helft van zijn mantel af en gaf het aan de arme man. Hij kon niet zijn hele mantel geven, want de mantel was onderdeel van zijn militaire uniform en dus eigendom van de Romeinse keizer. Door zijn goede daad werd hij erg geliefd bij de armen en kreeg hij veel volgelingen.

Sint Maarten is in 397 tijdens een reis overleden en werd op 11 november onder grote belangstelling van het volk in Tours (Frankrijk) begraven. Vroeger vonden mensen verjaardagen niet belangrijk om te vieren, maar sterfdagen werden wel gevierd. Dit omdat mensen het wel belangrijk vonden dat je naar God in de hemel ging. Vandaar dat 11 november, de sterfdag van Sint Martinus, nu nog steeds gevierd wordt als het Sint Maarten feest.

Nog 1 nachtje slapen, Sint MaartenBoekentip Sint Maarten

Mocht je je kind een leuk verhaaltje willen vertellen over Sint Maarten dan is het boek: Nog één nachtje slapen van Jacques Vriens een leuke tip. Hierin staan de verhalen van Wouter en Mieke die van alles meemaken. Het boek gaat niet alleen over Sint Maarten, maar ook over andere feesten gedurende het jaar. De verhaaltjes zijn grappig om te lezen. De plaatjes zijn getekend door Dagmar Stam en het is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ik vind het zelf een erg leuk boek om in huis te hebben.

Sint Maarten liedjes

Liedje Sint Maarten feest

Sinte Maarte

 

Liedje Sint Maarten feest

Elf november is de dag

Sint Maarten Lampion maken

Hieronder vind je het voorbeeld van de lampion die ik voor mijn dochter heb gemaakt. Je kunt natuurlijk andere kleuren papier en vliegerpapier gebruiken dan krijgt de lampion een hele andere uitstraling. Print de onderstaande voorbeelden uit op gekleurd A4 papier/karton en knip of prik de figuren uit. Plak achter de figuren gekleurd vliegerpapier of zijdepapier voor een leuk effect.

Ik heb mijn benodigdheden gekocht bij de Action en de Ikea.

BenodigdhedenBenodigdheden:

  • Schaar
  • Lijm
  • Vliegerpapier/zijdepapier
  • Gekleurd karton
  • Lint of touw
  • Stok met lampje (te koop bij Action, Blokker of Marskramer)

Mocht je je kinderen ook mee willen laten helpen dan kan dit eventueel met een prikpen en matje. De figuren op de lampion kunnen zij dan zelf uit prikken.

Lampion deel 1, Sint Maarten feestLampion deel 2, Sint Maarten feest

 

 

 

 

 

 

Onze Sint Maarten lampion ziet er zo uit:

Lampion, Sint Maarten Lampion, Sint Maarten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hebben morgen ons lampionnetje aan. Zingen ‘s avonds gezellig wat Sint Maarten liedjes en hebben het snoep en de mandarijntjes bij de deur staan. Veel plezier bij het vieren van het Sint Maarten feest!

 Vieren jullie ook het Sint Maarten feest? Heb je zelf een leuk idee voor een Sint Maarten lampion?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge