Hooggevoeligheid bij kinderen

hooggevoeligheid bij kinderen

Vandaag een persoonlijk artikel, want ik wil jullie graag iets meer vertellen over onze dochter. Onze dochter is een heel lief en zorgzaam meisje, maar ze is voor ons niet altijd gemakkelijk om goed mee om te gaan. Dat is al zo vanaf dat ze een paar maanden oud was. Er zijn helaas ook maar weinig mensen die weten hoe onze dochter kan zijn, omdat ze op school of bij vrienden en familie heel anders is dan alleen bij ons. We vermoeden al ruim 2 jaar dat ze hooggevoelig is. Ik zou jullie hier graag iets meer over willen vertellen, omdat er misschien meer mensen zijn die dit herkennen bij hun kind. Misschien zijn er ook wel mensen met goede tips voor ons, want hoe ga je nu om met hooggevoeligheid bij kinderen?

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitief of in het Engels: Highly Sensitive Person genoemd, is iemand die zeer gevoelig is. Zij worden sneller en sterker geprikkeld dan andere personen. Dit heeft te maken met het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Prikkels als fel licht, harde geluiden, sterke geuren of kriebelende kleding kunnen bij hooggevoelige mensen snel tot overprikkeling zorgen. Deze aangeboren eigenschap hoeft zeker niet negatief te zijn, maar het vraagt wel wat aanpassing van de omgeving. Zeker bij kinderen die zelf hun grenzen nog niet goed kunnen aangeven is het fijn als hun omgeving hier rekening mee kan houden. Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig, maar veel mensen zullen zich hier niet bewust van zijn.

Enkele kenmerken van hooggevoeligheid bij kinderen

  • Ze schrikken snel;
  • Ze hebben last van kleding die kriebelt, naden in sokken of kledingmerkjes tegen de huid;
  • Ze houden niet van verrassingen;
  • Ze leren meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van strenge straf;
  • Ze lijken gedachten te kunnen lezen;
  • Ze gebruiken moeilijke woorden voor hun leeftijd;
  • Ze ruiken elk vreemd geurtje;
  • Ze hebben een scherpzinnig gevoel voor humor;
  • Ze lijken intuïtief;
  • Ze vallen moeilijk in slaap na een opwindende dag;
  • Ze hebben moeite met grote veranderingen;
  • Ze willen zich verkleden als hun kleding nat of zanderig is geworden;
  • Ze zijn perfectionistisch;
  • Ze hebben oog voor het verdriet van anderen;
  • Ze houden van rustige spelletjes;
  • Ze stellen diepzinnige, beschouwende vragen;
  • Ze kunnen slecht tegen een luidruchtige omgeving;
  • Ze hebben oog voor details (bijvoorbeeld opmerken als iets verplaatst is of ze zien iets kleins op de grond liggen);
  • Ze kijken eerst of het veilig is voordat ze bijvoorbeeld in het klimrek klimmen;
  • Ze presteren het beste wanneer er geen vreemden bij zijn;
  • Ze beleven dingen intensief.

Hulpmiddelen bij gehooggevoeligheid

  • De gids over hooggevoelige kids, 80 praktische opvoedtips (Scrivo Media) €8,95
  • Langmuts op school (Josina Intrabartolo) €12,95

Hooggevoeligheid bij kinderen

De gids over gevoelige kids is een compact handboek met hele handige en praktische tips. Voor ons was het heel herkenbaar om te lezen. Er staan tips in waar je rekening mee kunt houden, dingen die je beter niet kunt doen of juist wel en manieren hoe je ermee om kunt gaan. Het boekje kan je net wat handvatten geven met (lastige) situaties zodat je hier als ouder beter op in kunt spelen. Als je je kind beter begrijpt en je het kunt geven wat het nodig heeft zal dit meer rust met zich mee brengen. Ook voor mensen als de gastouder, de leerkracht of familie is het makkelijk te lezen om je kind beter te kunnen begrijpen zonder dat ze er een hele studie van hoeven te maken.

Langmuts op school is een boek geschikt voor kinderen van ongeveer 4 tot 8 jaar. Het is in duidelijke kindertaal geschreven met leuke illustraties. We vonden dit boek erg goed aansluiten bij de belevingswereld van onze dochter, omdat ze nu op de basisschool zit. Dit is een hele omschakeling en door dit boekje af en toe met haar te lezen voelt ze zich hopelijk wat meer begrepen. We hebben het nu een paar keer voorgelezen en ze blijft iedere keer erg geboeid. Achterin het boekje staan een aantal tips voor ouders en leerkrachten. Deze heb ik zelf al wel doorgenomen, maar haar leerkrachten nog niet. Ik ben wel van plan om dit in het loop van het schooljaar aan te reiken. Hopelijk kunnen ze hier iets mee als ze onze dochter wat beter hebben leren kennen.

Een planbord

Kinderen met hooggevoeligheid hebben veel behoefte aan structuur. Deze structuur kun je als ouder gemakkelijk bieden door het gebruik van een planbord. We zijn sinds een paar weken begonnen met het gebruik van een planbord. We hebben zelf een groot magnetisch whiteboard aangeschaft met daarbij de magneetjes van het Peuterplanbord. Zij hebben een groot assortiment met verschillen magneetjes en planborden die kinderen kunnen helpen met het overzicht in de dag en week. Sinds onze dochter naar school gaat vindt ze het fijn om te weten wat er van haar wordt verwacht. Dit planbord helpt haar hier goed bij.

hooggevoeligheid bij kinderen

Ze mag iedere ochtend de datum invullen, het weer bepalen en de dag markeren. Daarna nemen we even door wat er die dag van haar verwacht wordt. Ze mag iedere activiteit die ze heeft afgerond afvinken. Sommige activiteiten zijn niet noodzakelijk, maar kunnen haar wel houvast geven. Als ze de belangrijke activiteiten goed heeft afgerond  dan mag ze een beloningsmagneetje opplakken aan het einde van de dag. Als ze er 5 heeft krijgt ze een verrassing. Dit kan verschillen van een lekker toetje, een leuk dagje uit, een klein cadeautje of een lekker snoepje. Tot nu toe zijn we erg blij met het gebruik hiervan.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met hooggevoeligheid bij kinderen? Wie heeft er goede tips voor ons?

Dit artikel bevat producten die zijn toegestuurd door een bedrijf

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge