Kleine meisjes worden groot! (Peuterspeelzaal)

Afgelopen maandag ging onze dochter voor het eerst naar de peuterspeelzaal! Wij vonden het een hele mijlpaal, maar ze was er ook echt aan toe. Aangezien ik gastouder aan huis ben, was het niet noodzakelijk dat ze naar de peuterspeelzaal ging omdat ik zelf altijd thuis ben. Toch raad het consultatiebureau wel aan om kinderen met de leeftijd van 3,5 jaar naar de peuterspeelzaal te doen, zodat ze een beetje kunnen wennen aan het spelen en werken in een klasje. Toen onze dochter 3 jaar werd heb ik haar aangemeld bij de peuterspeelzaal. Hier ging de zomervakantie nog overheen en eind september kregen wij dan eindelijk bericht. Ze mocht 12 oktober voor het eerst komen!

Uitkiezen

In de zomer hebben wij aan de hand van de informatie over de peuterspeelzalen in de buurt eerst bekeken welke speelzalen voor ons in aanmerking zouden komen. We wonen in een stad met veel verschillende locaties in de buurt, dus dat was best even lastig. We moesten een eerste en tweede voorkeur opgeven. Na de zomervakantie zijn we gaan kijken bij deze twee locaties. We hebben onze dochter duidelijk uitgelegd dat we gingen kijken bij een peuterspeelzaal. Dat ze hier mocht kijken wat ze leuk vond, maar dat ze nog niet een hele ochtend mocht blijven. Bij beiden locaties draaide ze even mee met het dagprogramma en keken wij kritisch naar de indeling van de groep, de kinderen, de leidsters en de materialen. Bij één peuterspeelzaal konden we duidelijk merken dat onze dochter geen aansluiting had bij andere kinderen. Dit kwam enerzijds doordat ze al wat ouder was en anderzijds doordat veel kinderen van huis uit geen Nederlands spraken en hierdoor moeilijk konden communiceren. Bij de andere peuterspeelzaal draaide ze meteen mee in de groepsactiviteit en speelde ze leuk met de andere kinderen. We waren het al snel met elkaar eens welke speelzaal het moest worden. Het is niet de speelzaal geworden die het dichtst in de buurt zit, maar de speelzaal die het beste aansluit bij de behoeftes van onze dochter.

Voorbereiding

Begin oktober werd ik gebeld dat onze dochter geplaatst kon worden. Gelukkig al heel snel nadat we de verschillende locaties hadden bekeken. Ze wist dus nog goed welke speelzaal ze het leukste vond. Ruim een week van te voren heb ik een aftelkalender afgedrukt en samen met haar ingekleurd. Zo konden we visueel maken hoeveel nachtjes ze nog moest slapen.

Aftelkalender, peuterspeelzaal

Ze begreep heel goed dat ze iedere morgen een nachtje weg mocht strepen. Ook hebben we in de bibliotheek wat boekjes gehaald over de peuterspeelzaal zoals:

Hierdoor konden we haar goed voorbereiden op haar eerste dag naar de peuterspeelzaal. Ze vond de boekjes ook erg interessant en ik kon merken dat ze hierdoor goed begreep wat haar te wachten stond.

Eindelijk naar de peuterspeelzaal

Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover. Ze mag ons normaal gesproken pas na 7.15 uur roepen of zelf uit bed komen, want dan is haar ‘wekker’ groen. Maar nu hoorde we haar al om 6.30 uur. Voor ons wat te vroeg, maar we begrepen natuurlijk wel waarom ze eerder wakker was. We hebben haar nog even bij ons in bed gelegd en daar hebben we gesproken over de peuterspeelzaal. Om 8.30 uur zijn we vertrokken en vol trots liep ze naar binnen. We mochten er als ouders eigenlijk de hele ochtend bij blijven, maar wij hadden die ochtend helaas twee afspraken in verband met mijn zwangerschap. Rond 9.30 uur hebben we haar verteld dat we weg moesten en dat vond ze prima. “Tot straks papa en mama” zei ze vrolijk, dus wij hoefde ons geen zorgen te maken. Mijn man heeft haar rond 11.45 uur weer opgehaald. Ze had het zo leuk gevonden dat ze zelfs boos was dat ze weer mee naar huis moest. Gelukkig mag ze komende vrijdag weer.

Collage peuterspeelzaal

Wat vond jouw kind van zijn eerste dagje naar de peuterspeelzaal?

2 Reacties op Kleine meisjes worden groot! (Peuterspeelzaal)

  1. Ik geloof dat ze gemengde gevoelens hadden. Zelf vond ik het er altijd prachtig. Alleen al die zandbak die binnen was!
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

  2. We vonden het allebei in het begin moeilijk en dat ging gepaard met heel veel tranen. En natuurlijk niet alleen bij mijn dochtertje. Maar 3 maanden later gaat het heel goed! Ze vindt het geweldig! En ik ben blij dat ze het zo naar haar zin heeft!
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge