Een gezonde en fitte mama worden (persoonlijk)

Voor wie mij volgt via social media zal vast al wel meegekregen hebben dat ik sinds een aantal weken ben begonnen met sporten. Ik ben dit gaan doen om verschillende redenen. Als ik veel last heb van spanningen dan ga ik onbewust mijn schouders op slot zetten, wat tot gevolg heeft dat ik veel nekklachten en hoofdpijn krijg en uiteindelijk bij de fysiotherapeut beland. Tijdens mijn zwangerschap heb ik last gekregen van bekkeninstabiliteit en daarna is mijn onderrug ook een gevoelige plek gebleven. Door mijn werk als gastouder ben ik veel in de weer en moet ik ook redelijk veel tillen. De kinderen worden groter en zwaarder en dan is het soms best pittig om een hele dag met de kinderen in de weer te zijn. Op een gegeven moment had ik zoveel rugklachten dat ik naar de fysiotherapeut ben gegaan. Zij heeft mij weer aardig op weten te lappen, maar ze gaf mij wel als advies mee om mijn spieren sterker te maken. Ik zou dus graag een fitte mama worden.

Sporten

Nu weet iedereen natuurlijk wel dat sporten goed is, maar je moet het ook leuk vinden. Mijn interesses hebben altijd meer bij muziek gelegen dan bij sport. Ik heb in het verleden wel aan streetdance, stijldansen, yoga en hardlopen gedaan, maar de laatste jaren heb ik niet actief gesport. Met hardlopen ben ik ooit begonnen, omdat mijn man hier aardig bedreven in is en hij heeft mij veel kunnen leren. Helaas is hardlopen wel een blessure-gevoelige sport en uiteindelijk heb ik dan ook een peessplaat-blessure opgelopen. Erg pijnlijk en toen ik eenmaal zwanger was heb ik het daarna gelaten voor wat het was. Een fitte mama worden gaat mij niet lukken zonder te sporten, dus ik moest er toch weer iets mee gaan doen.

Een fitte mama worden

Anderhalve maand geleden heb ik mij aangemeld bij de sportschool. Ik was benieuwd of dit iets voor mij zou zijn. Ik heb een rondleiding gekregen en na een persoonlijk gesprek gaven ze aan dat ze ook een fitness begeleidingstraject hebben. Dit traject bestaat uit de volgende afspraken met een fitnessbegeleider:

  • 1e afspraak: Introductietraining en intake
  • 2e afspraak: Bodycheck
  • 3e afspraak: Uitleg trainingsschema
  • 4e afspraak: Advies over-, en try out van een groepstraining
  • 5e afspraak: Tweede bodycheck
  • 6e afspraak: Nieuw trainingsschema

Aangezien ik het niet zag zitten om zelf aan de apparaten te gaan hangen leek mij dit wel wat. Je kunt na de derde afspraak al zelfstandig aan de slag met je schema. Ik heb de eerste 4 afspraken inmiddels doorlopen. In het begin vond ik het best spannend om erheen te gaan, maar ik heb mijn weg er nu aardig gevonden. De bodycheck vond ik erg confronterend, want het is natuurlijk niet leuk om te horen dat je te zwaar bent. Maar ik wil mijn hoofd niet langer in het zand steken en onder ogen zien wat er gedaan moet worden. Er is een trainingsschema voor mij gemaakt dat ervoor gaat zorgen dat mijn core (rompstabiliteit) sterker gaat worden. Daarnaast heb ik ook aangegeven dat afvallen ook fijn zou zijn. Ik hoef niet ontzettend veel af te vallen, maar zo’n 5 tot 8 kilo zou fijn zijn.

Sporten, Een fitte mama worden

Voeding

Daarnaast wil ik ook wat bewuster gaan letten op wat ik eet. Ik heb mij voorgenomen om geen streng dieet te gaan volgen, want ik ken mezelf. Dat ga ik niet volhouden. Ik ben gek op lekker eten, maar ik weet dat sommige dingen met mate moeten. Ik ben geen zoete kauw, dus snoepen deed ik al bijna niet, maar ik ben wel gek op hartige dingen. Chips, hartige broodjes, toastjes met wat lekkers, kaas etc. Deze dingen moet ik gewoon wat matigen en/of daar andere alternatieven voor gaan zoeken.

In een gesprek met één van de trainers op de sportschool hebben we het ook over mijn voedingsschema gehad. Het bleek namelijk dat ik te weinig eet en dat je lichaam dan vooral het vet uit het eten gaat opslaan, omdat het denkt dat het verder niet veel zal krijgen. In de ochtend moet ik echt meer gaan eten en dit gaande de dag langzaam wat afbouwen. Om de paar uur moet ik ook een tussendoortje eten, zodat mijn lichaam kan blijven verbranden. Met tussendoortjes bedoel ik geen snoep of koek, maar fruit, een handje noten, een mueslireep of een plakje ontbijtkoek. ‘s Avonds moet ik proberen om de aardappels/pasta’s/rijst iets te verminderen en wat meer groente te eten. En eenmaal op de bank voor de tv, niet teveel lekkers meer, want dat verbrand je dan bijna niet. Een handje noten of wat snoeptomaatjes zijn dan ook lekker.

Gezond eten, een fitte mama worden

Ik ga proberen om jullie zo nu en dan op de hoogte te houden van mijn ontwikkelingen, maar ik ben ook erg benieuwd naar jullie verhalen.

Wat is jouw tip/advies om een fitte mama te worden en/of te blijven? 

1 Reactie op Een gezonde en fitte mama worden (persoonlijk)

  1. Ik vind het heel degelijk en goed klinken! Met dit plan moet het vast lukken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge