Halloween pompoen maken, hoe doe je dat?

Volgende week vrijdag is het 31 oktober en dus weer tijd voor Halloween. Halloween begint in Nederland ook aan populariteit toe te nemen en oorspronkelijk is het vooral een feestdag die in Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada gevierd wordt. Halloween komt oorspronkelijk van Allerheiligenavond af en dit is de avond voor Allerheiligen. Bij de Kelten begon een nieuw jaar op 1 november en was 31 oktober dus oudejaarsavond op de Keltische kalender.

De traditie van Halloween is vooral bekend van kinderen die zich verkleden en in de buurt bij huizen langs gaan om snoep te krijgen. De huizen zijn meestal versierd en natuurlijk kan de Halloween pompoen niet ontbreken. Een Halloween pompoen maken is eigenlijk makkelijker dan de meeste mensen denken. Naast de Halloween pompoen maken kan het vruchtvlees van de pompoen natuurlijk ook gebruikt worden om te eten.

Een Halloween pompoen maken

Recept met pompoen - grote pompoenHet maken van een Halloween pompoen is makkelijk met een aantal hulpmiddelen zoals een stevige ijsschep/-lepel, een scherp mes, een tekening van een gezicht voor de Halloween pompoen en natuurlijk de pompoen zelf (wij gebruikten een pompoen die iets groter was dan een voetbal). Er zijn ook setjes te koop met hulpmiddelen om bijvoorbeeld makkelijk de pitten en het vruchtvlees uit de pompoen te halen. Het verwijderen en eventueel gebruiken van het vruchtvlees is niet vanwege ‘Hollandse zuinigheid’ maar de Halloween pompoen kan zo langer goed blijven als je deze buiten zet.

  •  Snij een grote plak van de bovenkant van de pompoen af, dit is uiteindelijk de deksel van de Halloween pompoen
  • Verwijder de pompoenpitten met een lepel, dit gaat vrij eenvoudig en snel. Wat dichter tegen het vruchtvlees aan zal het wat draderig zijn en moet je waarschijnlijk iets harder schrapen.
  • Halloween pompoen uithollenGebruik de ijsschep/-lepel (zie de afbeelding hiernaast) om het vruchtvlees uit de pompoen te schrapen. Dit gaat wat moeilijker en daarom is een stevige lepel aan te raden, wij gebruikten hiervoor een ijsschep/-lepel. Hoe ver je kunt schrapen tot u vlak tegen de schil aan komt is te zien als je bijvoorbeeld de pompoen op het aanrecht hebt liggen met een spotje in de buurt. De schil van de pompoen begint dan door te schijnen als er nog maar weinig vruchtvlees over is. Grote en dunnere stukken vruchtvlees van de pompoen kunt u scheiden want hiermee kun je nog twee lekkere recepten mee bereiden.
  •  Halloween pompoen tekeningDruk de tekening hiernaast af op het formaat dat ongeveer past op uw pompoen (klik op de afbeelding voor een groter formaat). Knip de ogen, neus en mond uit en trek ze stuk voor stuk over op de pompoen. Potlood pakte niet goed dus wij gebruikten hiervoor een pen. Begin met de mond en hierna kun je de plek voor de neus en ogen het makkelijkste bepalen. De vormen kunnen nu makkelijk worden uitgesneden met een scherp mes, omdat het vruchtvlees is verwijderd
  • Halloween pompoen buitenDe Halloween pompoen is nu klaar, maar wanneer je er een waxinelichtje in gaat zetten dan kun je dit een kwartier laten branden en zo eventueel het schroeiplekje uit de deksel wegsnijden. Dit hebben wij niet gedaan, omdat er zo ook regen in de pompoen kan komen. Wij hebben de pompoen buiten gezet, omdat deze dan langer goed blijft vanwege de lagere temperatuur. Zie het resultaat hiernaast.

 

 

Halloween pompoen

Ben je benieuwd wat je met het vruchtvlees kunt doen? Lees dan welke lekkere recepten je hiermee kunt maken (klik hier).

 

Heb jij nog leuke ideeën voor Halloween?

Halloween pompoen schuin

1 Reactie op Halloween pompoen maken, hoe doe je dat?

  1. Leuk zeg!

    We gaan het dit jaar voor het eerst proberen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge