Bewegen met je dreumes

Bewegen met je dreumes

Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Als je dit ook nog eens kunt stimuleren is het nog leuker voor ouder en kind. Al eerder besprak ik het bewegen met je baby en als vervolg hierop een artikel over bewegen met je dreumes. Wat kun je nu allemaal doen om bewegen met je dreumes te stimuleren?

Bewegen met je dreumes

Dansen met Beatbo van Fisher Price

Door spelen kunnen kinderen veel leren. Zo is het eerst spelenderwijs zich omhoog trekken in de box of aan de salontafel, maar ook het klauteren op dingen en meubels hoort bij de ontwikkeling. In de leeftijd van 1 en 2 jaar (wanneer kinderen nog een dreumes zijn) is er soms nog wat onzekerheid omdat veel nieuw is. Door veel te oefenen zal je kind niet alleen snel vorderingen maken, maar je zult ook het zelfvertrouwen zien toenemen! Het is belangrijk om de dreumes in deze fase ook de ruimte te geven om te kunnen bewegen en spelen. Speelt jouw kind nog veel in de box? Laat het gerust rondkruipen of zijn eerste pasjes oefenen, maar let wel op dat de plekken waar je kind kan komen veilig zijn. Denk hierbij aan het niet kunnen stoten tegen een hoek van een tafel, niets kunnen omstoten dat scherven kan veroorzaken en misschien wel het belangrijkste is om schadelijke stoffen buiten het bereik van je kind te houden.

Voorbeelden en tips voor bewegen met je dreumes

Een eerste voorbeeld om het bewegen met je dreumes te stimuleren is de mogelijkheid bieden om zich op te trekken en dan niet alleen aan de spijlen van de box, maar bijvoorbeeld ook aan je meubels. De handjes vasthouden en bijvoorbeeld voorzichtig omhoog trekken of omhoog houden tijdens wat pasjes doen vindt een dreumes vaak leuk.

Als de temperatuur het toelaat dan is het fijn om je dreumes op blote voetjes te laten lopen. Hiermee ontwikkelt je dreumes zijn voetjes optimaal en met blote voeten heeft je kindje meer grip op de grond. Sokjes zijn vaak glad en zo glijden de soms onzekere dreumesvoetjes gemakkelijk weg.

Een lege doos kan ook veel leuke mogelijkheden bieden. Doe wat speeltjes of huishoudelijke voorwerpen in de doos. Het erin stoppen en eruit halen vind je dreumes waarschijnlijk geweldig. Iets wat voor ons heel simpel lijkt, is voor een dreumes soms een hele uitdaging. Let hierbij wel op dat je geen hele kleine of gevaarlijke dingen in de doos stopt. Je kindje moet het goed vast kunnen pakken om het eruit te kunnen halen.

Een hulpmiddel bij het lopen kan geen kwaad, denk hierbij bijvoorbeeld aan een loopkarretje. De dreumes moet wel gestimuleerd worden om uit eigen kracht op de benen te staan, dus het moet bijvoorbeeld niet een wagentje zijn waar het in zit. Wij hebben de Baby Walker van VTech en daar heeft onze dochter al veel plezier aan gehad. Het zal ook niet lang duren dat onze zoon van nu 7 maanden er ook plezier aan gaat hebben. Probeer wel goed in te schatten of ke kindje al zelf zou kunnen lopen of staan zonder een hulpmiddel. Neem dan een tijdje het loopkarretje weg of probeer je kindje uit te dagen te gaan staan of te lopen zonder het karretje.

Loopkarretjes, bewegen met je dreumes

Naast het thuis bevorderen van het staan en lopen kan het natuurlijk ook buitenshuis worden gezocht. Zo bieden veel zwembaden peuterzwemmen aan waarbij de ouders met de dreumes mee kunnen in het zwembad. In veel gevallen is er zelfs begeleiding om kennis te maken met zwemmen wat voor sommige kinderen nog best spannend kan zijn. Een ander idee is om je dreumes naar kindergym te laten gaan. Dit is ook nog eens leuk omdat zo ook contact wordt gelegd met andere kinderen.

Aandachtspunten

Babybouncers, loopstoeltjes en -wagentjes zijn redelijk populair, maar gek genoeg toch niet ideaal voor de ontwikkeling met het staan en lopen. De rug en heupen van een dreumes zijn vaak nog niet voldoende gegroeid en door deze middelen zal het niet sneller gaan. Wanneer de rug en heupen genoeg ontwikkeld zijn komt het lopen en staan vanzelf en de middelen zijn juist in veel gevallen slecht voor de heupen. Even erin laten spelen kan niet zoveel kwaad, maar let er dan wel op dat je je kind hier geen uren in laat zitten.

Wat doe jij aan bewegen met je dreumes? Heb je nog leuke tips voor ons? Ik hoor het graag van jullie in de reacties!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge