Gevulde koeken maken

De herfst is net begonnen, het wordt weer eerder donker buiten en de koudere dagen laten vast niet lang op zich wachten. Ideaal om weer te gaan bakken! Vandaag wil ik een makkelijk en lekker recept met jullie delen: zelf gevulde koeken maken. Lekker voor bij een kopje thee of koffie en ook nog eens leuk om samen met je kind(-eren) te maken. Je bent ongeveer een half uur bezig met het bereiden van het deeg en het maken van de koeken. Daarnaast moet je een uur wachten op het deeg, maar de baktijd is maar 15 minuten.

Voor wie deze typische Nederlandse koek niet kent, dit is een ronde koek gemaakt van deeg dat grotendeels bestaat uit roomboter, tarwebloem en suiker. De vulling is van amandelspijs, al komt het ook soms voor dat er banketbakkersspijs in gaat. Dit is een iets goedkopere variant op amandelspijs. Om het geheel af te maken komt er een half amandeltje bovenop de koek, maar dit is vooral decoratie. Gevulde koeken maken is zo gedaan en het resultaat mag er wezen, want wij hebben ze nog niet lekkerder gehad.

Gevulde koeken maken (10 à 12 stuks)

ingrediënten, gevulde koeken maken

Ingrediënten:

  • 400 gram tarwebloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram roomboter
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 citroen of kant en klare citroenrasp
  • 2 eieren
  • garneeramandelen
  • 2 eetlepels koel kraanwater
  • een beetje zout

Benodigdheden:

  • een grote kom
  • huishoudfolie
  • vormpjes om de koeken uit het deeg te kunnen steken
  • bakpapier
  • een kwastje om de koeken in te kunnen smeren
  • een oven 😉

Bereidingswijze:

  • Zeef de bloem in een grote kom, dit doe je om te voorkomen dat er klontjes ontstaan in het deeg. In een zakje bloem kan dit soms voorkomen, maar voor het maken van gevulde koeken is dit niet handig. Meng hierna de basterdsuiker en een klein theelepeltje zout er doorheen. Snijdt het stuk boter in kleinere stukjes en voeg dit samen met twee eetlepels koel water toe bij de rest.

Boter in kom, Gevulde koeken maken

  • Kneed het mengsel goed door elkaar totdat er weinig of niks aan je handen blijft plakken. Als er een goed gemengde en samenhangende bol is dan kan deze worden ingepakt in een stuk huishoudfolie (doorzichtige folie). Leg het voor een uur weg op een koele plek, maar niet in de koelkast. Kom er ook niet aan tijdens dit uur.

Kneden, Gevulde koeken maken

  • Terwijl het deeg een uur staat kun je de amandelspijs in een kom doen. Doe hier de kant en klare citroenrasp doorheen of was de citroen en rasp de schil er deels doorheen. Voeg een ei toe en meng het geheel tot een egaal mengsel en maak hier balletjes van. Het aantal balletjes hangt af van de hoeveelheid koeken die je uiteindelijk maakt. Verwarm ondertussen de oven voor op ca. 190/200 °C. (Afhankelijk van welk soort oven je hebt. Wij hebben een hetelucht oven gebruikt)
  • Na het deeg een uur te hebben laten staan kun je het werkblad bestuiven met bloem. Verdeel het deeg in twee delen, een deel voor de onderkant en een deel voor de bovenkant van de koeken. Rol het deeg uit met een deegroller totdat het een dunne plak is van ongeveer 2 tot 3 millimeter dik. Steek hier de vormpjes uit, het aantal is afhankelijk van de grootte van de vorm waarmee je het uitsteekt.
  • Leg in het midden van de uitgestoken cirkels de balletjes amandelspijs, laat een randje er omheen vrij. Kluts het tweede ei kapot in een schaal en bestrijk het deeg rondom het amandelspijs. Pak nu de rest van het deeg en steek hier ook weer cirkels uit. Leg deze cirkels op de andere cirkels (met het amandelspijs erin). Druk het rondom het balletje amandelspijs goed aan. Bestrijk hierna de bovenkant van de koeken met het geklutste ei.

Koeken vullen, Gevulde koeken maken

  • Leg de garneeramandelen op de koeken, meestal is dit er eentje per koek, maar omdat in het bakje met garneeramandelen zoveel zit heb ik er 3 per koek op gelegd. Strijk hierna ook nog even de amandelen een beetje in met het ei, want dan krijgen de amandelen ook een mooie glans. Nu denk je misschien: “Waarom worden de amandelen niet eerst op de bovenkant gelegd en dan één keer het ei er overheen strijken?” Maar doordat er ook een beetje ei tussen het deeg en de amandel zit hecht de amandel beter aan de koek.

de oven in, gevulde koeken maken

  • Bak de koeken nu goudbruin gaar in ongeveer 15 minuten.

Tip! Was er nog deeg over? Geen probleem, maak hier kleine koekjes van en ook deze zijn heerlijk!

Lijkt het je leuk om ook eens gevulde koeken te maken? Het is in ieder geval erg leuk en vooral lekker om te doen!

1 Reactie op Gevulde koeken maken

  1. Ik wist niet dat gevulde koeken relatief zo eenvoudig was! Bedankt voor de tip!
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge