Vlekken verwijderen (10 handige tips)

Elke ouder met een jong kind zal het wel herkennen, te pas en te onpas zie je weer ergens een vlek. Bij jonge kinderen zullen vlekken zoals fruit/jam, modder, gras of bloed redelijk vaak voorkomen. Vlekken verwijderen is niet altijd even gemakkelijk en daarom hebben wij de 10 meest voorkomende vlekken voor je op een rijtje gezet. Lees hieronder hoe je deze het beste kunt verwijderen.

Vlekken verwijderen, denk eerst hieraan

Bij vlekken verwijderen is direct ingrijpen bijna altijd het beste, laat vlekken niet indrogen want dan is deze vaak nog moeilijker te verwijderen. Pas ook op met wrijven over een vlek, de vlek kan zo bijvoorbeeld dieper in de stof raken. Probeer als eerste zoveel als mogelijk van de vlek te verwijderen met deppen of voorzichtig afvegen (maar niet uitvegen!). Doe dit bijvoorbeeld met een stukje toiletpapier of keukenpapier. Vlekken verwijderen met heet water is niet altijd een goede oplossing zoals bij vlekken met bloed, probeer een vlek met lauw water te behandelen. Een beetje afwasmiddel of wasmiddel kan ook al vaak voor wonderen zorgen. Tien veel voorkomende en vervelende vlekken hebben wij hieronder opgenoemd. Probeer bij gekleurde stoffen zoals kleding ook voorzichtig te zijn met vlekken verwijderen (denk aan het gebruik van terpentine of alcohol), test op een stukje stof dat onopvallend is. Mocht een vlek echt niet weg gaan dan is een laatste redmiddel misschien de stomerij.

1) Babyolie of borstvoeding vlekken verwijderen

Babyolie verwijderen uit kleding is niet heel moeilijk, smeer de vlek in met wat afwasmiddel en laat het ongeveer een kwartier intrekken. Was de kleding hierna op 60 à 65 graden met gewoon waspoeder. Is de vlek hierna nog niet weg? Herhaal het nog een keer.

2) Bloed vlekken verwijderen

Dit is één van de vlekken waarbij het gebruik van lauw of warm water de vlek alleen maar erger maakt. Behandel de vlek eerst met een puntje van de handdoek dat is gedoopt in melk en wrijf hiermee over de vlek. Als de vlek toch te hardnekkig is kan het kledingstuk in water met flink wat keukenzout worden gelegd. Was hierna het kledingstuk gewoon in de wasmachine.

3) Poep vlekken verwijderen

Vooral bij jonge kinderen komen poepvlekken regelmatig voor en deze vlekken zijn vaak makkelijk weg te krijgen in de wasmachine maar soms blijft er nog een lichte kleur van de poep zichtbaar. Spoel eerst het ergste van de kleding af en laat de kleding ongeveer een uur weken in water met wat soda. Was hierna de kleding en de kans op een vlek is zo goed als uitgesloten.

4) Gras vlekken verwijderen

Grasvlekken lijken vaak hardnekkiger dan ze zijn maar groene zeep of afwasmiddel kan al wonderen doen. Was hierna de kleding gewoon in de wasmachine.

5) Modder vlekken verwijderen

Gebruik eerst een borstel om het ergste van de modder uit de kleding te borstelen. Hierna laat je de kleding weken in koud water, spoel het hierna even uit en stop het daarna in de wasmachine.

handwas, vlekken verwijderen

6) Viltstift vlekken verwijderen

Vlekken van viltstift kunnen hardnekkig zijn of zelfs alleen door de stomerij te verwijderen zijn. Wil je toch een poging wagen dan kan spiritus een uitkomst bieden. Dep met een stukje keukenrol dat met spiritus vochtig gemaakt is voorzichtig op de vlek. Als het goed is zie je de vlek langzaam oplossen. Blijf het herhalen om de vlek verder te vervagen of zelfs helemaal weg te krijgen.

7) Urine/plas vlekken verwijderen

Spoel de kleding eerst uit met koud water en breng hierna een vlekken-verwijderaar aan zoals Vanish. Laat dit volgens de gebruiksaanwijzing intrekken en was de kleding hierna in de wasmachine.

8) Fruit/jam vlekken verwijderen

Fruit en jam kunnen voor lelijke vlekken zorgen, met name rood fruit of jam dat gemaakt is van rood fruit. Deze vlekken zijn te behandelen met citroensap of wanneer nog hardnekkiger is alcohol te gebruiken. Let wel op met alcohol, test eerst op een stukje stof dat niet goed zichtbaar is of het voor verkleuring zorgt. Met zowel het citroensap als de alcohol kan de vlek gedept worden. Een huis-tuin-en-keuken middeltje schijnt karnemelk te zijn, laat kleding hier een nacht in weken. In alle gevallen na de behandeling in de wasmachine wassen.

9) Spinazie vlekken verwijderen

Spinazie kan een vervelende en hardnekkige vlek veroorzaken. Een tip die wij van derden hebben vernomen is het gebruik van rauwe aardappel. Snij een rauwe aardappel doormidden en wrijf over de spinazievlek. Spoel het kledingstuk hierna in een handwas uit.

10) Kauwgom in het haar verwijderen

Kauwgom in je haar of dat van je kind is niet echt een vlek te noemen maar is wel vervelend en natuurlijk wil je voorkomen dat de schaar er in moet. De oplossing klinkt raar maar werkt wel goed, gebruik hiervoor pindakaas. Zorg in ieder geval dat er niet meer haren in de kauwgom komen. Heb je geen pindakaas bij de hand zorg dan met aluminiumfolie dat de kauwgom niet aan meer haren gaat kleven. Met een pluk pindakaas tussen de vingers kneed je door de pluk haar met kauwgom en langzamerhand voel je de kauwgom oplossen. Hierna goed wassen zodat de vettigheid van de pindakaas weg gaat maar natuurlijk ook de friemeltjes van de kauwgom.

wasvoorschrift, vlekken verwijderen

Heb jij nog tips om vlekken te verwijderen?

2 Reacties op Vlekken verwijderen (10 handige tips)

  1. Poepvlekken kun je ook verwijderen met groene zeep. Eerst insmeren met de groene zeep en dan even laten weken in een emmer heet water en hup de wasmachine in!
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge