Fopspenen

Voordat ik moeder werd dacht ik altijd dat fopspenen niet nodig waren. Maar nadat onze dochter geboren was en vaak onrustig bleek te zijn, was de fopspeen toch wel een goede oplossing. Nu heb je natuurlijk veel verschillende merken fopspenen, dus hoe kies je nu de ‘goede’?

Wij hadden tijdens mijn zwangerschap de Blije Doos en de Felicitas Doos aangevraagd en hierin zaten de Bibi fopspeen en de Difrax fopspeen. We hebben eerst de speen van Difrax gebruikt, omdat deze een mooie kleine speen was. Maar als snel werd deze speen voor onze dochter te klein en hebben we de Bibi speen gebruikt. Deze konden we langer gebruiken en ze ‘gooide’ de speen minder vaak uit haar mond. Er wordt geadviseerd om de fopspenen wel iedere dag even te controleren of hij nog goed vast zit en niet kapot is. Vanwege hygiëne wordt er aangeraden hem om de 6 weken te vervangen.

Nadat onze dochter eenmaal gewend was aan de Bibi speen zijn we deze ook blijven kopen. Ze hebben leuke dessins voor deze spenen en de Glow in The Dark speen is erg handig in bed. Na een een half jaar en een jaar kun je een grotere maat kopen, fopspenen zijn er namelijk voor verschillende leeftijden. Dit omdat het mondje van je kind natuurlijk ook steeds groter wordt. Toen ze eenmaal een jaar was geworden hebben we de speen voor overdag langzaam afgebouwd. Eerst mocht ze hem alleen nog als we weg gingen en nu eigenlijk alleen nog voor wat langere autoritjes, zodat ze dan wat gemakkelijker in slaap valt. Als ze overdag haar speen niet ziet, hoeft ze hem ook niet. Een paar weken geleden merkten we dat er een scheurtje in haar ‘bed’speen was ontstaan, omdat ze vaak kauwt op haar speen. Ze heeft al behoorlijk wat tandjes, maar ja hoe leer je een peuter af dat ze niet op haar speen moet kauwen als ze in bed ligt…

We hebben de speen meteen weg gedaan en een nieuwe gekocht. Maar een paar dagen later zagen we tot onze verbazing dat er weer een scheurtje in de speen zat. Ik weet dat kauwen op een speen natuurlijk niet de bedoeling is, maar als de speen steeds binnen een paar dagen stuk is, dan is het een duur grapje om je kind aan de speen te houden. “Wat is nu verstandig”, dachten wij. We kunnen haar nu geen speen meer geven, maar dat betekend ook dat onze rust ’s avonds voorbij is, omdat ze dan niet gemakkelijk meer in slaap kan komen. In de bibliotheek hebben we wat informatie gezocht en daar vonden we een leuk prentenboekje.

Fopspenen na 18 maanden

Ik wil mijn speenIk wil mijn speen van Tony Ross hebben we voorgelezen voor het slapen gaan. Dit boekje gaat over een kleine prinses die gehecht is aan haar speen, maar ze is hem steeds kwijt en vindt hem dan terug op vreemde plaatsen. Uiteindelijk ziet ze in dat ze te groot is geworden voor haar speen en geeft ze hem aan haar beer. Leuk boek, maar onze dochter is echt nog te jong om de link tussen het boekje en haar speen te leggen. Ze herkende alleen het woord: “speen” en bleef dit ook heel vrolijk zeggen tijdens het voorlezen.

Uiteindelijk hebben we besloten om in de winkel te kijken wat er nog meer te koop is op het gebied van fopspenen. De spenen van Philips avent gaan maar tot 18 maanden. Aangezien ze ouder is hebben we deze dus niet gekozen. Van de grotere merken blijft dan alleen nog Difrax over. Zij hebben een speen vanaf 18 maanden: Het zuiggedeelte van de 18+ M speen is massief en gevuld. De zuigstimulans neemt hierdoor af, wat de eerste stap is in het afleren van het speengebruik. De fopspeen is ontwikkeld in samenwerking met tandartsen. De speen of tut geeft je baby troost,rust en ontspanning. (www.difrax.nl)Difrax speen

Dat is precies wat we nodig hebben. We waren eerst bang dat ze de speen niet zou willen omdat hij toch heel anders is dan de Bibi speen die ze gewend was, maar gelukkig vond ze deze ook goed. Voorlopig gebruiken we nu deze speen en zodra ze iets ouder is en wij haar uit kunnen leggen waarom het beter is om de speen weg te doen en zij dit ook kan begrijpen, doen we afstand van de fopspeen.

Op welke leeftijd vinden jullie dat je moet stoppen met fopspenen? Hoe pak je dit aan?

Bespreek dit onderwerp op het forum (klik hier)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge