Cannelloni maken

Cannelloni maken ovenschotel

Cannelloni maken is makkelijk en een keer wat anders voor wie gek is op pastagerechten. Met een aantal tips kun je in een mum van tijd een heerlijke cannelloni maken. Cannelloni is één van onze favoriete pastagerechten. Er kan veel mee worden gevarieerd en het is ook origineel om te bereiden als er bezoek is. Cannelloni, ook bekend als manicotti bij sommigen, is een pasta die bestaat uit dikke staafjes pasta. Cannelloni is Italiaans voor ‘grote pijpen’. De pasta is gemaakt van durumtarwe, deze pasta is vooral populair in Italië en Spanje, maar is inmiddels ook wereldwijd bekend.

Cannelloni maken rollen pastaHet makkelijkste om cannelloni te maken is om deze kant en klaar te kopen en dan zien ze eruit als bovenstaande afbeelding. Zelf maken is ook een optie, maar dan raad ik aan om lasagnebladen te gebruiken. Kook deze tot ze zacht genoeg zijn om ze op te rollen met de vulling erin of neem verse lasagnebladen. De kant en klare rolletjes cannelloni maken het een stuk eenvoudiger en sneller om te bereiden. Wij hebben voor het recept spinazie en ricotta als vulling gebruikt, een tomaat-basilicum saus en afgebakken met mozzarella en geraspte kaas. Onze dochter is gek op pastagerechten, maar ze houdt niet zo van groenten. Door de pasta met verse spinazie te vullen is het een ideaal gerecht om haar toch groenten te laten eten. Ze vindt dit gerecht heerlijk!

Cannelloni maken met spinazie en ricotta

Ingrediënten:

 • cannelloni, 4 à 5 rollen per volwassene
 • zout en peper
 • 250 gram ricotta
 • 200 gram mozzarella
 • een zakje geraspte kaas
 • verse knoflook of knoflookpoeder
 • een zak (gewassen) spinazie
 • een beetje olijfolie of boter
 • pastasaus met tomaten en basilicum

Bereidingswijze:

 • Ik heb gekozen voor gewassen spinazie, omdat dit tijd scheelt met schoonmaken. Zelf en nauwkeurig spinazie wassen neemt wat tijd in beslag en je hebt de kans om zand in het gerecht te krijgen. De spinazie heb ik gewokt in een beetje boter (olijfolie kan natuurlijk ook) om te zorgen dat een deel van het vocht eruit gaat. Zo voorkom je dat de cannelloni uiteindelijk in een laagje dunne saus komt te liggen.
 • Hierna heb ik de spinazie in een koude schaal een beetje op smaak gebracht met wat zout, peper en knoflookpoeder. Verse knoflook kan ook worden gebruikt, maar dit kan nogal veel smaak afgeven aan de rest van de vulling. De koude schaal gebruik ik zodat de ricotta die er ook bij komt niet dun wordt door de warmte.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (hete lucht oven). Als je een elektrische oven hebt dan moet hij hoger, ongeveer op 190 graden.
 • Neem een grote ovenschaal waar voldoende rolletjes cannelloni in passen en giet een laagje saus op de bodem. Door het laagje saus op de bodem gaan de rolletjes niet vastplakken aan de bodem van de ovenschaal.
 • Neem een spuitzak of pak een stevig boterhamzakje en knip hier een punt af om dit als spuitzak te kunnen gebruiken. Vul de spuitzak met de vulling en vul hiermee de rolletjes cannelloni. Cannelloni maken is zo een stuk makkelijker en sneller!Cannelloni maken spuitzak vulling
 • Nadat alle rolletjes in het laagje pastasaus zijn gelegd kan de rest van de saus worden gebruikt om alle rolletjes mee te bedekken. Hierna doe je de mozzarella en geraspte kaas over het gerecht. Zorg ervoor dat de cannelloni goed bedekt is met saus of kaas, want dan worden ze zacht.
 • Bak nu de cannelloni af in ongeveer 25 tot 30 minuten. Voor de zekerheid keek ik na 15 minuten of het niet te bruin werd en ik heb voor de zekerheid de oven lager gezet op 160 graden.

Cannelloni maken bord eten

Variaties:

Er kan bijna eindeloos worden gevarieerd met de vulling, saus en de kaas. Soms vullen wij de cannelloni met gehakt of variëren wij met rolletjes gehakt en spinazie. Een veel gebruikte saus voor cannelloni is bolognesesaus en de afwerking kan ook met een pittige kaas zoals gorgonzola of een wat romige kaas zoals een brie.

Smakelijk eten!

Hebben jullie wel eens cannelloni gegeten en zo ja, met welke vulling eet jij hem het liefst?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge