De Nationale Voorleesdagen 2014

Op 22 januari zijn de Nationale Voorleesdagen 2014 weer begonnen op alle kinderdagverblijven en scholen. Natuurlijk wordt er bij mij als ouder en gastouder ook regelmatig voorgelezen. Vanaf dat mijn dochter 8 maanden oud was hebben we er een ritueel van gemaakt om iedere avond voor het slapen gaan een verhaaltje voor te lezen. Inmiddels blijft het niet bij 1 verhaaltje voor het slapen gaan, maar mag ze zelf maximaal 3 boekjes uitkiezen die we dan voorlezen. Lezen en voorlezen vindt ze helemaal geweldig. We gaan zeker om de 3 weken nieuwe boekjes uitzoeken in de bieb. De bieb is voor haar één groot feest, want naast het uitzoeken van nieuwe boekjes kun je er ook kleuren, puzzels maken, bouwen en met andere kindjes spelen. Als we dan na een tijdje weer moeten gaan is het voor ons een hele klus om haar weer mee te krijgen zonder daarbij de hele bieb op stelten te zetten.

Het grote knuffelboekVaders Voor Lezen

De Nationale Voorleesdagen sluiten dit jaar aan bij de campagne Vaders Voor Lezen van de Leescoalitie, waarin vaders en grootvaders worden opgeroepen om meer (voor) te lezen. Uit onderzoek is gebleken dat de ouders de grootste invloed hebben op de leesontwikkeling van hun kind. Dit heb ik ook met eigen ogen gezien als leerkracht, vandaar dat wij veel aandacht besteden aan boekjes en (voor)lezen. Nederlandse vaders blijken veel minder aandacht te besteden aan de leesontwikkeling van hun kind, terwijl dit er juist voor zou zorgen dat kinderen meer zouden gaan lezen. Op de site http://vadersvoorlezen.nl  vind je hier meer informatie over.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat het bij ons zeker niet zo is dat ‘de vader’ te weinig voor zou voorlezen. We brengen onze dochter bijna iedere avond samen naar bed en om de beurt lezen we dan een verhaaltje voor. Hierbij maken we beiden ook de nodige (dieren)geluiden om het verhaaltje zo leuk mogelijk voor te lezen. De grootvaders zouden wel iets meer voor mogen lezen. Dus als we de volgende keer weer op bezoek gaan zullen we eens een leuk prentenboek meenemen.

Prentenboeken

Het favoriete prentenboek van mijn dochter is: Het grote knuffelboek van Guido Genechten. Het boek gaat over Jos die erg van knuffelen houdt. Vervolgens laten verschillende dieren zien hoe zij met elkaar knuffelen. Zoals apen die warm en zacht knuffelen, schildpadden die lekker langzaam knuffelen en egels die voorzichtig knuffelen omdat ze elkaar anders prikken. Aan het einde krijgt Jos natuurlijk een dikke knuffel van mama en mama van Jos. Het grote knuffelboek van Guido Genechten is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor €14,95.krrrr...okodil

Het boek Krrrr…okodil! van Catherine Rayner is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2014. Ik zal jullie binnenkort meer vertellen over dit prentenboek. De Nationale voorleesdagen zijn van 22 januari tot en met 1 februari. Kijk op www.nationalevoorleesdagen voor:

  • Leuke voorleestips
  • De prentenboek top 10
  • Hoe je €5,- korting kunt krijgen op 5 leuke prentenboeken met je biebpas
  • Hoe je kind gratis lid kan worden van de bieb en daarbij een leuk BoekStartkoffertje ontvangt
  • Leuke activiteiten met betrekking tot lezen en voorlezen bij jou in de buurt

Lezen jullie je kind vaak voor? Wat zijn favoriete (prenten)boeken?

bron: www.nationalevoorleesdagen.nl en http://vadersvoorlezen.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge