Je kind leren fietsen…zonder zijwieltjes

Je kind leren fietsen… zonder zijwieltjes. Geen gemakkelijke opgave, maar op een stoere meisjesfiets is het wel leuk om te oefenen. Onze dochter kan inmiddels goed fietsen met zijwieltjes, maar we vonden het eigenlijk wel tijd worden dat die zijwieltjes er eens af gingen. Toen ze 3 jaar werd kreeg ze van ons een nieuwe fiets van 16 inch, maar zoals jullie inmiddels wel weten is onze dochter erg groot voor haar leeftijd. Haar huidige fiets begon dus iets te klein te worden en dan is ‘leren fietsen’ ook wat lastiger. Wij gingen op zoek naar een nieuwe fiets. Maar hoe kies je nu een geschikte fiets uit voor je kind en hoe leer je je kind fietsen? Ik vertel je graag onze ervaringen hiermee.

Hoe bepaal je de maat van de kinderfiets?

Je kiest de maat van een fiets aan de hand van de bandenmaat. Deze wordt aangegeven in inches. Onze dochter is 4 jaar, maar niet gemiddeld qua lengte. Leeftijd zegt dus niet veel over de maat fiets die zij nodig heeft. Waar je wel op moet letter zijn de volgende punten:

  • Kledingmaat
  • Lichaamslengte

Ze heeft nu kledingmaat 116/122 en is ruim 115 cm lang. De leeftijd is vaak een richtlijn, maar hier zijn natuurlijk altijd uitzonderingen in. Ik vond een gemakkelijke tabel die je kan helpen bij het bepalen van de juiste fietsmaat. Aan de hand van deze tabel hebben wij de maat van onze meisjesfiets bepaald en zoals je kunt zien kwamen wij uit bij een fiets van 20 inch.

Bandmaat  Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
12 inch 95 cm 2-4 jaar 92-98
14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-104
16 inch 105 cm 4-6 jaar 104-110
18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-116
20 inch 115 cm 6-8 jaar 116-122
22 inch 122 cm 7-9 jaar 122-128
24 inch 130 cm 8-12 jaar 128-140
26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-152
28 inch 145+ cm boven 12 jaar Volwassen

Waar kun je op letten bij het kiezen van een kinderfiets?

  • Kinderfietsen heb je tegenwoordig in hele hippe modellen. Het is leuk om samen met je kind een fiets uit te zoeken, maar let erop dat de kinderfiets ook aan je eigen wensen voldoet. Aan iedere fiets zit een prijskaartje en niet iedereen kan hetzelfde besteden. Bij de webshop fietsenopfietsen hebben ze hele leuke en bepaalbare fietsen in verschillende prijsklassen.
  • Als je de fiets door meerdere kinderen wilt laten gebruiken dan is het kiezen van een neutrale kleur erg praktisch. Zo heeft het broertje ook een leuke fiets als hij daarvoor van het zusje is geweest.
  • Kinderfietsen zijn erg geliefd en vaak ook gemakkelijk mee te nemen. Let er dus op dat de kinderfiets een goed slot heeft. Een ringslot dat is gekeurd is zeker geen overbodige luxe. Daarnaast nog een extra kettingslot waarmee je hem kunt vastmaken aan een boom, lantaarnpaal of fietsstandaard kan zeker ook geen kwaad.
  • Als je kind zelf kan fietsen is goede fietsverlichting een aandachtspunt. Het is zelfs verplicht als je de openbare weg op gaat en nu het ‘s ochtends laat licht is en ‘s avonds vroeg donker, is het fijn dat je kind goed zichtbaar is.
  • Zorg dat je kind met z’n voeten bij de grond kan, dus een verstelbaar zadel is praktisch. Zet het zadel niet te hoog. Je kind zal in het begin nog wat onzeker zijn en het is prettig als hij/zij snel met z’n voeten op de grond kan.
  • Ditzelfde geld ook voor het stuur. Deze moet vooral niet te breed zijn en aangepast kunnen worden aan de hoogte van het zadel. Als je kind met z’n knieën tegen het stuur komt dan moet het stuur iets hoger.
  • Ook een puntje van aandacht is de rem. Op een kinderfiets zit meestal een terugtraprem en dit is voor kinderen ook het gemakkelijkst. Soms zit er ook een handrem op. Ik denk zelf dat je in het begin het beste alleen gebruik kunt maken van de terugtraprem om verwarring te voorkomen. Zodra je kind het fietsen goed onder de knie heeft kan het zelf de handrem gaan gebruiken als hij/zij dit gemakkelijker vindt.

je-kind-leren-fietsen, meisjesfiets

Aandachtspunten

Wat niet verplicht is in Nederland, maar wij wel voor hebben gekozen is een fietshelm. Het geeft toch extra bescherming, zeker nu ze nog aan het oefenen is. Onze dochter heeft een hippe Frozen helm, maar je hebt ze tegenwoordig in de meest hippe en trendy kleuren en uitvoeringen, dus daar hoef je het niet voor te laten. Ik heb zelf ook gelet op de reflectoren in de wielen voor nog betere zichtbaarheid en of er een jasbeschermer aanwezig was.

Je kind leren fietsen

Als je eenmaal een geschikte fiets hebt gekozen, dan kan het echte werk beginnen. Je kind leren fietsen moet vooral een leuke aangelegenheid zijn. Doe het zeker niet onder dwang, want dan geef ik je weinig kans van slagen. Positieve stimulatie en zelfvertrouwen zullen zeker meesspelen bij het leren fietsen. Leer je kind de focus te leggen op de weg en niet op zijn stuur of trappers. Als je voor je kijkt kun je namelijk beter je evenwicht bewaren. Oefen op een plek met weinig verkeer waar je een lang stuk vooruit kan. Zo kan je kind gevoel krijgen met het fietsen. Als de motivatie er is en je kind wat zelfvertrouwen krijgt in het fietsen dan gaat het vast lukken. Je kind leren fietsen gaat met vallen en opstaan, maar als het eenmaal lukt is het een echte mijlpaal! Wij gaan er de komende tijd druk mee aan de slag en als het gelukt is zal ik dat zeker laten weten!

Je kind leren fietsen, meisjes fiets

Heb jij je kind leren fietsen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen…

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking

1 Reactie op Je kind leren fietsen…zonder zijwieltjes

  1. Pfoe, ik weet nog dat ik die van mij heb leren fietsen…. Super leuk traject maar ze pikte het niet snel op..
    Ben toen maar begonnen met steppen, dat was een mooie tussenstap.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge