Overstappen van zorgverzekering? Denk hier aan…

Het einde van het jaar is in zicht en dit is voor veel mensen het moment om te gaan oriënteren om te overstappen van zorgverzekering. Dit kan het beste worden gedaan door middel van een simpel stappenplan te volgen en misschien wel het belangrijkste is het kunnen besparen op kosten. Lees ook de aandachtspunten om rekening te houden bij het overstappen van zorgverzekering.

Overstappen van zorgverzekering, denk aan uw behoeftes.

Misschien wel de belangrijkste stap bij het overstappen van zorgverzekering is het bepalen welke zorgbehoefte u heeft. De zorgverzekering die u uiteindelijk kiest moet ook voldoende zaken dekken zonder dat u onverhoopt met hoge kosten komt te zitten. Hier zijn drie belangrijke punten op een rij wat betreft uw zorgbehoefte:

  • Heeft u jaarlijks veel of geen tot weinig zorg nodig? Maakt u doorgaans weinig zorgkosten dan is het te overwegen om een hoger eigen risico te nemen, dit heeft het voordeel dat het de maandelijkse premie zal verlagen. Een risico is er wel wanneer u toch meer zorg nodig heeft dan u had verwacht, dan zal er tot een hoger bedrag zelf betaald moeten worden aan zorgkosten.
  • Zorg die niet in het basispakket zit kunt u extra aanvullend verzekeren, denk hierbij aan tandartsbehandelingen en fysiotherapie. De dekking in het basispakket is vaak maar beperkt. Hou hiermee rekening als u een kwetsbaar of slecht gebit heeft of bijvoorbeeld regelmatig sportblessures oploopt.
  • Een ander punt om rekening te houden bij het overstappen van zorgverzekering is de keuze tussen een naturapolis of restitutiepolis. Een belangrijk kenmerk van de naturapolis is dat de zorgverlener de rekening direct naar de zorgverzekeraar stuurt. De restitutiepolis heeft als belangrijk kenmerk dat hier een vrije keuze is van zorgverlener.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen

Na het bepalen van de zorgbehoefte is het tijd voor de volgende stap, het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Dit is waarschijnlijk de lastigste stap vanwege het grote aanbod van zorgverzekeraars, laat staan de verschillende zorgverzekeringen die worden aangeboden. Wij kunnen hierin geen adviezen geven maar er zijn tal van vergelijkingssites waarmee u makkelijk de juiste zorgaanbieder kunt vinden. Ga ook bij uw werkgever na of het mogelijk is om eventueel collectief te verzekeren. Denk ook aan eventuele zorgtoeslag, kijk hiervoor op de website van de belastingdienst.

Opzeggen van uw huidige zorgverzekering

Eenmaal per jaar kunt u overstappen van zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar zal aan het einde van het jaar (meestal in november) de nieuwe zorgpolis met eventueel aangepaste voorwaarden en de nieuwe zorgpremie doorgeven voor het komende jaar. Bent u tevreden over uw zorgverzekeraar en over de prijs dan is overstappen niet nodig, wilt u eventueel wel kosten besparen ga dan zeker vergelijken. Als u wilt overstappen van zorgverzekering moet u voor 1 januari de huidige zorgverzekering opzeggen. Ga hierbij na of dit schriftelijk moet of ook per mail kan.

Afsluiten van de nieuwe zorgverzekering

Wanneer de huidige zorgverzekering op tijd is opgezegd kunt u tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten, deze gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Voor de aanvullende verzekering moet u waarschijnlijk een medische verklaring invullen, hierin staan vragen over uw gezondheid en eventueel leefgewoontes zoals roken. Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht en hoeft u niet te voldoen aan aanvullende eisen.

Disclaimer: bovenstaande tekst is gebaseerd op het Nederlandse zorgstelsel en zal waarschijnlijk afwijken van bijvoorbeeld het Belgische zorgstelsel. Mocht u onverhoopt een fout in bovenstaande tekst vinden dan kunt u ons hiervan op de hoogte brengen door middel van het contactformulier (klik hier).

(Advertorial)

1 Reactie op Overstappen van zorgverzekering? Denk hier aan…

  1. goed artikel zeg bedankt voor de goede tips

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge