Zelfstandig leren drinken

Onze dochter drinkt nog uit een antilek-tuitbeker van Mepal en nu ze 21 maanden is vonden we het eigenlijk wel eens tijd worden voor het zelfstandig leren drinken uit een normale beker. Dit zijn we al een tijdje aan het proberen in bad, maar helaas gaat het zelfstandig leren drinken uit een normale beker niet zonder geknoei. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een beker die de overgang van een tuitbeker naar een normale beker makkelijker maakt. Na wat te hebben gezocht op het internet vond ik de Kiddyboo 360˚ anti knoeibeker. Dit leek mij de ideale manier om de overstap van de tuitbeker naar een gewone beker makkelijker te maken.

Waarom is het gebruik van een antilek tuitbeker niet aan te raden?

Zelfstandig leren drinken, TuitbekerIk heb op het internet wat onderzoek gedaan naar de antilek tuitbeker. Het probleem bij deze bekers zit hem in de ontwikkeling van het slikken. Een baby tot ongeveer 6 maanden slikt zuigend. Dit betekent dat bij het slikken de tong van voorin de mond naar achterin de mond beweegt. Vanaf 6 maanden veranderd dit, omdat je baby groter wordt. Het slikken gaat dan steeds meer lijken op hoe wij als volwassenen slikken. Wij slikken doordat het voorste deel van onze tong meer omhoog gaat en zo een golfbeweging naar achteren maakt.

Als er dus een tuit (-beker) op de tong ligt, dan kan de tong bij het slikken niet omhoog komen en blijft je kindje dus zuigend slikken. De spieren kunnen zich nu niet goed ontwikkelen. Het eten is hierdoor niet gemakkelijk, omdat de spieren het minder lang vol houden om het eten goed te kauwen. Het kan zijn dat de wangetjes dikker blijven, omdat je kindje zijn wangspieren niet gebruikt. Het drinken uit een gewone beker zal lastiger zijn, omdat je kindje met zijn lipspieren geen goede afsluiting rond de beker kan maken. Dit zorgt dus voor veel geknoei. Doordat de lipspieren niet goed zijn ontwikkelt, kan het zijn dat je kindje in rust zijn mond vaak open heeft hangen. Het kan ook voorkomen dat de spraak niet goed ontwikkeld. Je kindje zal dan vooral wat slap en onnauwkeuriger gaan spreken. Zijn tong zal vaak voorin de mond zitten, eventueel tussen de tanden. Slissen zou dan ook voor kunnen komen.

Dit gebeurt natuurlijk niet alleen bij het gebruik van tuitbeker, maar ook bij flessen en fopspenen. Het nadeel van het ‘antilek’ in een beker is, dat je kindje de hele dag zijn beker bij zich kan houden. Dit zorgt ervoor dat hij altijd kan drinken als hij/zij daar zin in heeft. Op zich is daar niets mis mee, maar in veel gevallen zal er toch ‘zoet’ drinken in de beker zitten. Dit kan tandbederf veroorzaken.

Hoe kun je je kindje zelfstandig leren drinken?

Om het zelfstandig leren drinken uit een gewone beker te bevorderen moet je het drinken uit de tuitbeker gaan beperken. Geef hem bijvoorbeeld alleen nog maar als jullie aan tafel zitten. Tussendoor kun je gaan oefenen met het drinken uit een gewone beker. Je kunt bijvoorbeeld vaste momenten op de dag inlassen om samen te gaan drinken. Geef je kindje geen grote hoeveelheden in verband met knoeien en zorg dat je een doek bij de hand hebt. Het zal in het begin wel wat geklieder worden, maar het zelfstandig leren drinken wordt zo wel bevorderd. Je kunt eventueel de onderkaak ondersteunen met je eigen hand. Zo kan je kindje wat meer controle krijgen over de bewegingen die nodig zijn om te kunnen drinken.

Kiddyboo 360˚ anti knoeibeker

Deze beker is ideaal als tussenstap tussen de tuitbeker en de gewone beker. Ik wil graag dat mijn dochter altijd kan drinken als ze dat wil, want ze drinkt graag en best veel. Ik heb niet altijd de tijd om bij haar te gaan zitten en daarom vind ik deze beker erg handig als tussenoplossing. Ze drinkt nu niet meer uit een tuitbeker, waardoor haar tong-, mond- en lipspieren zich beter kunnen ontwikkelen. Doordat de beker nog steeds antilek is, kan ze altijd zelf drinken. Ze hoeft de beker niet op een bepaalde manier vast te houden, omdat ze de gehele rand van de beker kan gebruiken om te drinken.

Zelfstandig leren drinken, KiddybooHet was voor haar wel even oefenen en wennen. Het vereist toch een andere manier van drinken en dit moest ze even onder de knie krijgen. Nu gaat het wel redelijk. Toch wil ze vaak nog wel de tuitbeker, omdat ze dit gemakkelijker vindt. Ik probeer het nu langzaam af te bouwen, zodat ze straks alleen nog maar uit haar nieuwe Kiddyboo beker drinkt. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ze nu nog regelmatig loopt ze zwieren met haar beker. Als je hard met de beker schudt, dan lekt hij helaas wel een beetje. Maar hierdoor kunnen we ook gaan oefenen met het rechthouden van de beker. Verder is de meeneemdop van beker er gemakkelijk op te doen, maar hij gaat er heel moeilijk weer vanaf. Dat vind ik het enige nadeel van de beker. Hij is gemakkelijk schoon te houden en ik hoop dat de beker lang mee gaat. Ik denk dat dit een goede stap zal zijn in het zelfstandig leren drinken van mijn dochter.

Drinkt jouw kindje uit een tuitbeker? En wat is jouw ervaring met het zelfstandig leren drinken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge