Spelenderwijs leren schrijven

Schrijf jij nog veel met de hand? Ik denk namelijk dat mensen steeds minder mensen nog schrijven met pen en papier. Ik kan best netjes schrijven, maar ik merk dat ik dit tegenwoordig ook steeds minder doe. Een boodschappenlijstje zet je veel gemakkelijk in je telefoon, net zoals het noteren van telefoonnummers en adressen. Toch vind ik het leren schrijven best belangrijk, want ik wil niet dat mijn kinderen afhankelijk worden van een telefoon of computer. Daarbij vind ik een handgeschreven kerstkaart of verjaardagskaart nog steeds leuker dan een berichtje via Whatsapp of Facebook. Je kunt je kind thuis ook een beetje helpen met het leren schrijven en hier heb ik wat leuke tips voor.

Schrijven met de hand

Op de basisschool kregen we schrijfles en later op de PABO kreeg ik dit weer. Als leerkracht moet je netjes kunnen schrijven, zowel op papier en toentertijd ook met krijt op een krijtbord. Tegenwoordig schrijf ik niet meer in het handschrift zoals ik het geleerd heb. Waarom niet? Ik denk, omdat ik er niet meer de tijd voor neem. Toch is het jammer, want het ‘handschrift’ wordt steeds meer een ondergeschoven kindje. Tegenwoordig hebben 51% van de jongens en 31% van de meisjes moeite met hun handschrift. Deze kinderen verkrampen namelijk wanneer ze langer dan een half uur achter elkaar moeten schrijven. Dit speelt dan in de leeftijd tussen de 6 en 12 jaar. Om meer aandacht te besteden aan de schrijfmotoriek heeft STABILO Education een reeks boekjes op de markt gebracht.

Het gaat om acht oefenboekjes waarmee kinderen vanaf vier jaar spelenderwijs leren schrijven. Klachten als “Mijn hand doet pijn” of “Ik kon niet snel genoeg meeschrijven bij het dictee”, zullen daardoor hopelijk snel minder worden.

Oefenboekjes voor de schrijfmotoriek

Er zijn 4 boekjes ontwikkelt voor kinderen uit groep 1 en 2 en 4 boekjes voor kinderen uit groep 3 en 4. Deze boekjes heeft STABILO Education ontwikkeld met specialisten uit het onderwijs. Voor de kinderen uit groep 1 en 2 zijn er vier boekjes met de titel: ‘Klaar om te leren schrijven’ en voor de kinderen uit groep 3 en 4 zijn er vier boekjes met de titel: ‘Makkelijk leren schrijven’.

Stabilo, leren schrijven

Het leren schrijven wordt op spelenderwijs gepresenteerd. De kinderen worden namelijk meegenomen op avontuur door hun 4 vrienden. Samen met deze vrienden nemen ze het op tegen Bruno, de irritante trol, om zo hun doel te bereiken. Door hun 4 vrienden te helpen bij verschillende spannende opdrachten beoefenen ze meteen de 4 belangrijkste competenties van het schrijven: druk, tempovorm en ritme. De oefeningen worden afgewisseld met leuke verhaaltjes en creatieve knutselopdrachten. Het gaat in deze oefeningen niet zozeer om het precies na te schrijven van de letters en vormen, maar om te bewegingen die nodig zijn om te leren schrijven. De oefeningen behandelen de grove en fijne motoriek en de nadruk wordt vooral gelegd op plezier.

Spelenderwijs leren schrijven

Deze schrijfboekjes zijn niet bedoeld als vervanging voor de schrijfmethode op school, maar ze kunnen wel een goede aanvulling bieden. Ook moet je het niet zien als een extra belasting, omdat ze al zoveel moeten. Maar het kan wel een leuke en leerzame bezigheid zijn voor thuis of bijvoorbeeld voor als ze op bezoek gaan bij opa en oma.

De opbouw van de boekjes is heel speels en spreekt tot de verbeelding van kinderen: ieder van de ‘4 Avontuurlijke Vrienden’ vertegenwoordigt één van de aspecten van de schrijfmotoriek en introduceert deze in de vorm van een verhaaltje waarin de kinderen worden meegenomen op avontuur. Max helpt met druk doseren, Leo geeft het juiste tempo aan, Sofie houdt van mooie vormen en Lena helpt om het juiste ritme te vinden. Bij de oefeningen voor groep 3 en 4 ligt het accent op leesbaar, vloeiend, ontspannen en vlot schrijven. Bovendien zijn deze boekjes zo ontwikkeld dat kinderen die beginnen met leren lezen de oefeningen ook zelfstandig kunnen uitvoeren.

leren schrijven

Oefeningen uit het boekje van groep 1 en 2

Wat vonden wij ervan?

Ik heb het boekje: ‘Klaar om te leren schrijven’, geprobeerd met onze dochter van 4 jaar. Zij is erg leergierig en dol op tekenen. Voor een goede pengreep kocht ik het Stabilo Easy Start, vulpotlood. Ze werd erg enthousiast van het schrijfboekje en wilde meteen weten wat er bij de plaatjes stond. Ik las haar de verhaaltjes voor en zo kwamen we bij de opdrachten terecht. Ze vond het echt leuk om te doen. De ene opdracht vond ze leuker/makkelijker dan de andere, maar ik kon zien dat ze er enthousiast mee bezig was. Ik vind het een leuke aanvulling op het tekenen en kleuren. Het is gemakkelijk mee te nemen, ze kan zich er goed mee vermaken en het is ook nog eens leerzaam. Ik heb er goede hoop op dat ze in de toekomst haar kerstkaartjes netjes zelf kan schrijven 😉

Stabilo, easy start, leren schrijven

Stabilo potloden om mee te starten

De boekjes kosten € 12,95 per stuk en zijn verkrijgbaar bij Bekius schoolmaterialen, de winkels en webshop van Top1Toys en te bestellen bij de meeste boekhandels.

Dit artikel bevat producten die mij zijn toegezonden door een bedrijf

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge