Een hooggevoelig kind met een sterkte wil (Draakje vurig)

Ik heb jullie wel eens verteld dat wij denken dat onze dochter hooggevoelig is. Dit is een eigenschap waar niets mis mee is, maar het is wel fijn als je weet wat het is en hoe je hier het beste rekening mee kunt houden. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om goed om te gaan met een hooggevoelig kind. Ik vind het zelf erg interessant om meer te weten te komen over hooggevoeligheid, dus ik lees hier graag over. Scrivo Media is een uitgeverij die hier meerdere boeken over heeft uitgegeven en ik heb van hun het boek “Het hooggevoelige kind met een sterke wil” van Janneke van Olphen mogen lezen. Ook lazen we samen met onze dochter het boek Draakje Vurig. Ik wil jullie graag iets meer vertellen over deze twee boeken en onze ervaringen ermee.

Het hooggevoelige kind met een sterke wil

De afgelopen tijd ontdekte ik dat onze dochter steeds vaker haar zinnen begon met ‘ik wil’. Nu weet ik dat kinderen op haar leeftijd ook heel egocentrisch kunnen denken, dus dit hoeft niet perse opvallend te zijn. Alleen als onze dochter in haar hoofd heeft gehaald dat ze ‘iets wil’, dan krijg je dit er heel moeilijk weer uit. Soms kan ik gemakkelijk meegaan in haar wensen, maar als ik aan het werk ben als gastouder dan is zij de oudste en zal ze soms even geduld moeten hebben. Dit heeft ze helaas niet en als ze iets wil dan moet het ook nu! Dit resulteert dan soms in onaangename situaties waar ik mij niet altijd raad mee weet.

Ik wilde graag weten hoe ik met deze situaties om moet gaan. Hiervoor is het handig om te begrijpen wat er precies gebeurd. Tijdens het lezen van het boek “Het hooggevoelige kind met een sterke wil” was het meteen al een wereld van herkenning. Onze dochter reageert ook heel vaak zoals het in het boek beschreven wordt.

Janneke van Olphen liet mij kennis maken met de ‘innerlijke familie’.

  • Het innerlijke meisje staat voor ‘voelen’
  • Het innerlijke jongetje staat voor ‘willen’
  • De innerlijke vrouw staat voor ‘weten’
  • De innerlijke man staat voor ‘denken’ en ‘doen’

Hooggevoelig kind

In het boek wordt uitgelegd waar deze familieleden voor staan. Wat belangrijk is, is dat je niet alleen je kind leert kennen, maar dat je ook kritisch naar jezelf kijkt. Hoe reageer jij op situaties en welke reactie brengt dit teweeg bij je kind? Ik moet eerlijk zeggen dat het best confronterend is, maar als je wilt dat er dingen veranderen dan kun je het beste beginnen bij jezelf. De afgelopen tijd heb ik veel geobserveerd. Vooral bij mezelf en ik doorzie sommige situaties nu beter. Toch blijft het nog wel een moeilijke weg om er goed mee om te kunnen gaan, want we merken dat wij als ouders nog lang niet altijd de juiste reactie hebben bij haar gedrag. Toch denk ik wel dat bewustwording de eerste stap is naar verbetering.

Draakje vurig

Draakje vurig is een prachtig prentenboek dat heel goed duidelijk maakt hoe onze dochter vaak kan zijn. Als ze in haar element is en kan doen wat ze leuk vindt dan is ze net als Draakje vurig ‘groen’. Maar aangezien ze inmiddels 5 jaar is en niet meer alleen maar kan doen wat ze leuk vindt, komt het ook regelmatig voor dat ze net als Draakje vurig ‘oranje’ wordt. Ze is dan gespannen en kan niet meer helder nadenken. Ze heeft dan alleen voor ogen wat zij graag wil. Komt ze hierbij in conflict met ons als ouders en komen we er niet uit, dan wordt ze net als Draakje vurig ‘rood’ en spuwt ze vuur.

Hooggevoelig kind

Het verhaal maakt voor kinderen heel inzichtelijk wat er precies met ze gebeurd. Onze dochter herkende zichzelf er inderdaad in. We komen nu ook regelmatig terug op het verhaal van Draakje vurig, zodat we haar gemakkelijk kunnen laten inzien wat er met haar gebeurd.

Het boek heeft een mooie hardbord kaft en bevat 16 bladzijden. Achterin het boekje staat nog wat extra informatie voor ouders/opvoeders en nog wat extra’s voor het kind. Er zit een pagina in waarop het kind wat vragen over zichzelf kan invullen en een pagina waarop heel eenvoudig te zien is wat er met het kind gebeurd.

Scrivo Media

Scrivo Media is een uitgever die boeken uitgeeft om ouders te kunnen helpen. Het koppel Mark Hemmer en Josina Intrabartolo zijn de drijfveer achter deze uitgeverij. Hun motto is ‘boeken met gevoel’. 

‘Onze boeken zijn titels die wij met veel gevoel maken, waarin ‘voelen’ een belangrijke rol speelt en waarvan lezers een goed gevoel krijgen. Deze “boeken met gevoel” vormen de basis voor onze uitgeverij’, aldus Josina.

Ze hebben naast boeken over hooggevoeligheid ook boeken over hoogbegaafdheid, autisme en rouw. Mocht je zelf ook in aanraking komen met een hooggevoelig kind dan hebben ze een aantal leuke en handige boeken die je als ouder/opvoeder/docent van een hooggevoelig kind zeker eens moet bekijken. Via hun website kun je ze gemakkelijk bestellen en voor 23.00 uur besteld is de volgende dag al in huis.

Dit artikel bevat producten die mij zijn toegezonden door een bedrijf

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge