Zelf focaccia maken

Focaccia is een plat brood dat oorspronkelijk uit Italië komt. De basis lijkt op de bodem van pizza maar het is dikker dan een pizzabodem. Een echte focaccia moet in een steenoven gebakken worden, maar thuis lukt het ook prima in een oven. In Italië eten ze focaccia graag met wat kaas, vlees of groenten zoals sla ertussen. Een lekkere (kruiden-) boter smaakt ook heerlijk op een focaccia, maar wij kiezen zelf vaak voor een dipsausje.

Focaccia kun je lekker tussendoor eten of bijvoorbeeld bij een zelfgemaakte tomatensoep. Onze dochter is hier gek op. We dachten dat zelf focaccia maken niet moeilijk moest zijn. Dus na wat kijken in onze kookboeken hebben we zelf focaccia gemaakt. Dit kan natuurlijk met vele varianten en we hebben wat eigen inspiratie losgelaten op het recept. De ingrediënten voor een focaccia zijn allemaal in een supermarkt te vinden. Misschien dat gist nog het moeilijkste te vinden is maar dit staat vaak bij de bakproducten (in ons geval zakjes van 7 gram per stuk).

Zelf focaccia maken, wat heb je hiervoor nodig?

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • olijfolie
  • knoflookpoeder
  • 250 milliliter lauwwarm water
  • 2 theelepels zout
  • 100 gram zongedroogde tomaten (in olie/water)*
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (in olie/water)*
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 theelepel grof zeezout

*Lust je geen olijven of zongedroogde tomaten dan kun je dit vervangen naar eigen idee. Dit kan bijvoorbeeld door geraspte kaas, diverse fijne kruiden, rode uien, etc.

Het bereiden

De focaccia voordat deze de oven in gaat

De focaccia voordat deze de oven in gaat

Zelf focaccia maken kan in ongeveer 2 uur, waarvan 20 minuten zelf bereiden en de rest van de tijd is laten rijzen en bakken.

  • De zongedroogde tomaten en de olijven hebben wij van te voren laten uitlekken op een stukje keukenrol. Het deeg kan misschien wat te nat of te vettig worden als de tomaten en olijven er zonder uitlekken bij worden gedaan.
  • Doe de bloem en gist samen in een kom die groot genoeg is om in te kunnen kneden. Doe hierbij het lauw warme water, ongeveer twee eetlepels olijfolie, wat knoflookpoeder en het zout. Kneed dit tot een mooi deeg dat niet te plakkerig of te droog is. Plakt het deeg teveel aan je handen dan moet er nog een beetje bloem bij, is het te droog en maak je tijdens het kneden makkelijk een soort van scheuren in het deeg dan kan er nog een beetje water bij.
  • Het deeg kan nu gemengd worden met de tomaten en olijven. Meng ze goed door het deeg zodat de tomaten en olijven goed gemengd zijn door het deeg. Hierna moet het deeg in de kom worden gelaten met een vochtige handdoek erover heen. Dit om te voorkomen dat het gisten wordt verstoord door bijvoorbeeld (koude) wind van het langslopen. Bij voorkeur en om het gisten een handje te helpen zet je de kom in de buurt van een verwarming. Laat de kom met het deeg (en de vochtige handdoek er over) een uur staan.
  • Na een uur mag de handdoek er vanaf en als het goed is zie je duidelijk verschil in het deeg, de bal deeg is namelijk veel groter geworden. Vet nu een bakplaat in of gebruik een bodem van een springvorm. Wij hebben een oven waar alleen ronde vormen e.d. in kunnen dus met twee bodems van springvormen (één op een rooster en de ander eronder) paste het precies. Op de ingevette bakplaat of springvorm bodems kan het deeg nu worden gekneed tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Het deeg moet nu ongeveer nog 20 minuten reizen en dit deden wij in de oven op ongeveer 50 graden. Daarna haalden wij het eruit en lieten wij het op het aanrecht staan om ondertussen de oven te verwarmen naar 190 graden. In het oorspronkelijke recept stond 220 graden en wij deden al voorzichtig met 200 graden maar dit bleek voor de focaccia op het rooster al iets te hoog.
  • In de tijd dat de oven warmer wordt strijk je de ‘plakken’ deeg in met olijfolie en hierna doe je een beetje van het grove zout en de rozemarijn overheen. Ben je niet zo gek op rozemarijn dan kan dit ook worden vervangen door bijvoorbeeld Italiaanse tuinkruiden (ook vaak met een beetje rozemarijn) of gedroogde pestokruiden.
Het eindresultaat, een lekkere focaccia!

Het eindresultaat, een lekkere focaccia!

Afbakken

Als de oven warm is kan het deeg erin en moet het brood in ongeveer 20 minuten worden afgebakken. Tijdens het afbakken komt de lekkere geur al uit de oven en na 20 minuten bakken laat je de focaccia afkoelen op een rooster zodat de bodem niet klef wordt.

Zelf focaccia maken is dus niet moeilijk maar kost alleen een beetje tijd. Smakelijk eten!

 

Lijkt zelf focaccia maken jouw wel wat? Welke ingrediënten zou jij hierin doen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge