Nijntje oefent woorden (recensie)

Nijntje is en blijft een favoriet bij ons in huis. Nijntje is niet alleen leuk voor baby’s, maar ook peuters en kleuters kunnen hun lol op met Nijntje. Er zijn namelijk veel leuke boekjes van Nijntje te vinden. Naast de reguliere verhaaltjes die de meeste mensen wel zullen kennen er zijn ook speciale boeken waar kinderen woordjes mee kunnen oefenen. Nijntje oefent woorden is het tweede deel uit de speciale reeks ‘Nijntje oefent’ boeken en oefenkaarten.

Nijntje oefent woorden

Wie is er niet opgegroeid met de illustraties van Dick Bruna. Ze zijn eenvoudig en erg herkenbaar. Hierdoor worden de plaatjes vaak gebruikt in een logopediepraktijk. Nijntje oefent woorden is de opvolger van Nijntje oefent korte woorden. De eerste serie bestond uit een boek en oefenkaartjes met woorden van één lettergreep. Deze nieuwe serie bevat woorden met twee lettergrepen. Iets moeilijker dus.

Nijntje oefent woorden

De serie ‘Nijntje oefent’ is ontwikkeld in nauwe samenwerking met logopedisten en is bedoeld voor het stimuleren van de woordenschat. Juist doordat de plaatjes van Dick Bruna zo herkenbaar zijn moet het kinderen ook echt kunnen aanspreken. Je kunt de woordenschat van een kind op twee manieren beoefenen:

  1. Passief: Het kind wijst het juiste plaatje aan na het horen van het woord.
  2. Actief: Het kind benoemt het juiste woord na het zien van het plaatje.

Nijntje oefent woorden, oefenkaarten

Woordenschat

Ik heb jullie wel eens verteld dat wij veel aandacht besteden aan het aanbieden van woorden. We lezen veel met onze dochter en met de opvangkindjes oefenen we regelmatig woordjes. Bij onze dochter merken we dat ze veel woorden onthoud en tegenwoordig ook al in de goede context weet toe te passen. Toen ik bijvoorbeeld afgelopen week een pakketje ontving, kwam ze bij me zitten en zei ze tegen mij: “mama, ik ben zo benieuwd”. Dat vond ik best knap taalgebruik voor een meisje van 3 jaar.

Als gastouder heb ik een kindje die tweetalig wordt opgevoed. Het is de bedoeling dat hij bij ons de Nederlandse taal leert, dus ik besteed op allerlei manieren aandacht aan het vergroten van zijn woordenschat. Ik benoem de voorwerpen die we gebruiken, ik vraag bijvoorbeeld of hij bepaalde voorwerpen wil pakken en we bekijken en lezen de nodige boekjes. Ik ben er voor hem niet constant bewust mee bezig, maar ik probeer het vooral spelenderwijs onder de aandacht te brengen.

Het gebruik van Nijntje oefent woorden

Als ik bij de kinderen aankom met een boek over Nijntje, dan zijn ze meteen enthousiast. Alle kindjes kennen Nijntje en vinden haar ook erg leuk. Ik heb gemerkt dat de plaatjes zeker herkenbaar zijn, maar ze waren voor de opvangkindjes nog te lastig om te benoemen. Met het tweetalige kindje kan ik wel zijn passieve woordenschat oefenen. Mijn dochter vindt het boek en de plaatjes een leuke uitdaging. Zij is ruim 3 jaar en woorden met twee lettergrepen passen prima bij haar. Sommige plaatjes zijn gemakkelijk en benoemt ze moeiteloos, maar er zitten ook was lastigere woorden tussen. Het lezen van het boek is leuk, omdat de woorden er ook onder staan. Onze dochter kan goed onthouden en na een paar keer lezen kende ze alle woorden uit het boek.

Nijntje oefent woorden

De oefenkaarten bieden wat meer uitdaging. Hier zitten ook plaatjes tussen die niet meteen heel herkenbaar zijn, zoals ridder, matroos, dokter, engel etc. Dit zijn de woorden die niet alle dagen aan de orde komen, maar zeker wel leuk zijn om te leren en de woordenschat te verbreden. De oefenkaartjes zijn te verdelen in herkenbare thema’s zoals binnen, buiten, eten en drinken, voorwerpen, kleding en dieren. Hier kun je ook weer leuke spelletjes mee doen. Ik had het alleen zelf wel handig gevonden als de woorden op de achterkant van het kaartje hadden gestaan. Dan hadden de kinderen ook meteen het woord kunnen koppelen aan het plaatje.

Waar te koop?

De serie Nijntje oefent woorden is onder andere verkrijgbaar bij de grotere boekhandels en bij bol.com. Het boek van Nijntje oefent woorden is verkrijgbaar voor €7,95 en de oefenkaarten van Nijntje oefent woorden zijn verkrijgbaar voor €19,95.

Nijntje oefent woorden

In 2016 zal Nijntje oefent moeilijke woorden (met woorden van drie of meer lettergrepen) verschijnen. Ook deze boeken hebben aansluitende en gelijknamige sets oefenkaarten.

Zijn jullie bekend met de boekjes en/of oefenkaarten van Nijntje oefent woorden? Zou je het gebruiken voor je kind(eren)?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Mercis.

1 Reactie op Nijntje oefent woorden (recensie)

  1. Dit lijkt me een prima methode om de woordenschat mee te stimuleren. Nijntje is ook altijd zo lekker rustig vormgegeven vind ik.
    [naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]My Profile

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge