Nationale Voorleesdagen 2015

Op woensdag 21 januari zijn de Nationale Voorleesdagen 2015 weer van start gegaan. Als moeder, gastouder en juf vind ik voorlezen dan ook erg belangrijk. Ik kan bij onze dochter duidelijk het effect ervan merken. Ze heeft voor haar leeftijd een redelijke woordenschat en ik hoor haar regelmatig nieuwe woordjes zeggen die voorkomen uit boekjes die we in de bieb hebben gehaald. De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen. Deze dagen zijn bedoeld om aandacht te schenken aan het voorlezen van kinderen die nog niet kunnen lezen. Natuurlijk blijft het ook leuk om voor te lezen aan kinderen die al wel kunnen lezen. De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar van 21 tot en met 31 januari.

Prentenboek van het jaar

Ieder jaar wordt er weer het “Prentenboek van het jaar” gekozen. Dit jaar is dat “Boer Boris gaat naar zee“. Dit boek is geschreven door Ted van Lieshout en getekend door Philip Homan. De mini-uitgave van dit boek is nu verkrijgbaar met dvd voor slechts €5,- in de boekwinkel. Het prentenboek van het jaar wordt verkozen door een jury van jeugdbibliothecarissen. Zij selecteerden ook nog 9 andere prentenboeken. Aan deze prentenboeken wordt ook extra aandacht besteedt tijdens de Nationale Voorleesdagen 2015.

Boer Boris gaat naar Zee

De prentenboek top 10

  • Boer Boris gaat naar zee – Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)
  • Het boekenliefje – Helen Docherty & Thomas Docherty (Clavis)
  • Als iedereen slaapt – Komako Sakai (De Eenhoorn)
  • Snel naar huis, kleine muis – Britta Teckentrup (Gottmer)
  • Pas op! Dit boek bijt! – Nick Bromley & Nicola O’Byrne (Gottmer)
  • Koning Koen en de draak – Peter Bently & Helen Oxenbury (De Vier Windstreken)
  • Piepkleine muis – Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert (Lemniscaat)
  • Klop klop klop – Lucy Cousins (Leopold)
  • Piep wil oversteken – Fleur van der Weel (Querido)
  • Ik wil ook! – Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

Voor meer informatie over deze top 10 kun je hier een kijkje nemen.

Het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen worden ieder jaar geopend met het Nationale Voorleesontbijt. Tijdens deze ochtend mochten kinderen op school ontbijten terwijl ze door iemand werden voorgelezen. In heel Nederland werd er ook voorgelezen door bekende Nederlanders. Enkele voorbeelden hiervan waren: Prinses Laurentien, Eric Corton, Beau van Erven Dorens, Bastiaan Ragas, Bram van der Vlugt en Ronald Giphart. Ook op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en in bibliotheken werd het Voorleesontbijt georganiseerd.

Wat hebben wij gedaan met het Voorleesontbijt?

Bij ons in de bibliotheek hadden ze een Voorleesontbijt georganiseerd, dus het leek ons leuk om hier met de kids naartoe te gaan. Bij aankomst zagen we dat de burgemeester ons ging voorlezen uit het prentenboek van het jaar: Boer Boris gaat naar zee. De kinderen vonden het erg leuk om met elkaar naar een verhaaltje te luisteren. Het boek vond ik zelf wel wat moeilijk voor de allerkleinsten. Tegen het einde van het verhaaltje kon je wel merken dat sommige kinderen hun aandacht verloren, omdat het wat te lang duurde. Kleine kinderen hebben maar een korte spanningsboog. Gelukkig waren er genoeg andere boekjes aanwezig waar de kinderen zich mee konden vermaken.

Nationale Voorleesdagen 2015

Na het verhaaltje kregen de kinderen allemaal limonade en mochten ze een broodje en een stuk fruit pakken. Voor de ouders was en koffie met iets lekkers. Het was het een leuk uitje en vooral gezellig om met z’n allen bij elkaar te zitten.

Lid worden van de bibliotheek

Lid worden van de bibliotheek kan al op hele jonge leeftijd. Vanaf dat je kind een paar maanden oud is kun je al babyboekjes lenen. Hiermee kan je kind zijn zintuigen ontwikkelen. In de bieb kun je namelijk ook boekjes vinden die knisperen of andere geluidjes maken. Samen een boekje lezen of bekijken roept ook gespreksstof op waardoor je lekker met je kind kan kletsen. Ook al zal hij/zij nog niet alles begrijpen, je staat er vaak versteld van wat ze hier nog van opslaan. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s nieuwe geleerde informatie beter opslaan als ze daarna een dutje doen. Waarschijnlijk zal het dutje helpen bij het opslaan en verwerken van herinneringen. Daarbij stimuleer je bij het voorlezen ook nog eens de taalontwikkeling en vergroot je de woordenschat van je kind.

Je kind kan tot zijn 18e jaar gratis lid worden van de bieb. Als je kind 3 maanden oud is krijgt hij/zij van de gemeente een bon thuisgestuurd waarmee je gratis een BoekStartkoffertje kan ophalen. In dit koffertje zitten 2 babyboekjes, een boekenlegger en een folder over voorlezen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijg je ook een vingerpoppetje van Boer Boris cadeau!

Bloemen-burgemeester, Nationale Voorleesdagen 2015

Na afloop van het Voorleesontbijt kreeg de burgemeester namens de bibliotheek een mooie bos bloemen aangeboden met daarin een vingerpoppetje van Boer Boris.

Hebben jullie het prentenboek van Boer Boris aan zee al gelezen? Lezen jullie je kind(eren) ook graag voor?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge