Kindervoeten & kinderschoenen
De zoektocht naar goede kinderschoenen vind ik niet altijd gemakkelijk, want kindervoeten groeien en ontwikkelen snel. Hierdoor zul je steeds weer een nieuwe en goede schoen moeten vinden. De voeten van onze dochter groeien hard, want had ze afgelopen zomer nog maat 20, nu zit ze inmiddels op maat 25. Ik heb zelf lastige voeten om goede schoenen voor te vinden. Mijn onderbenen zijn ligt gebogen, waardoor mijn voeten iets naar binnen staan en ik heb platvoeten. Hiervoor heb ik bij een podotherapeut gelopen. Het kan dus zijn dat we hier ooit ook met onze dochter naartoe moeten.
Wat doet een podotherapeut?
Doordat ik platvoeten heb en wat naar binnen loop, had ik als kind vaak klachten aan mijn voeten en benen. Via een verwijzing van de huisarts ben ik bij een podotherapeut terecht gekomen. Hij/zij is een specialist op het gebied van voeten. Er werd bij mij gekeken wat voor schoenen ik droeg, hoe bewegelijk ik was, hoe ik liep en de stand van mijn voeten en benen. Daarna moest ik op een podoscoop gaan staan. Dit is een lichtbak met daaronder een spiegel. Als je hier met blote voeten op gaat staan, dan kun je ziet wat de drukverdeling van je voet is. Daarna werd bij mij door middel van een inktafdruk van mijn voet een aangepast inlegzooltje gemaakt voor in mijn schoenen. Dit zorgde ervoor dat mijn voeten de steun kregen die ze nodig hadden.
Kindervoeten
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Vetkussen onder de voeten Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.
Eerste stapjes
Rond het eerste levensjaar (10-18maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.
O-stand
Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.
2 – 6 jaar
Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.
6 – 8 jaar
De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is. (bron: www.podotherapie.nl)
Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen?
Het is verstandig om de voeten van je kind goed op te laten meten. Houdt er rekening meer dat een kinderschoen 1,5 cm langer moet zijn dan de lengte van de voet.
0 – 2 jaar
Baby’s en kinderen die nog niet of net beginnen te lopen, trappelen en spelen graag met hun voeten. Zo ontwikkelen ze de spieren die nodig zijn om te lopen. Het is belangrijk dat deze bewegingen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes of te strakke sokjes. De eerste schoentjes zijn pas nodig als uw kindje twee tot drie weken echt zelfstandig loopt.
2 – 3 jaar
De eerste twee tot drie jaar dat uw kind loopt, kunnen de voeten twee tot drie maten per jaar groeien. Laat gedurende die periode iedere drie maanden de voeten van uw kind meten om zeker te zijn dat u de goede maat schoenen koopt. Let er op dat zowel de lengte als de breedte wordt gemeten. Daarna groeien kindervoeten gemiddeld één tot twee maten per jaar. Het is verstandig in die periode de voeten van uw kind ieder half jaar te laten meten. Op het moment dat uw kind echt begint met lopen, moeten de schoenen aan de volgende eisen voldoen:
- juiste pasvorm, juiste breedte;
- stevige hielomsluiting;
- goede en stevige sluiting over de wreef van de voet, met veters of klittenband;
- buigpunt van de schoen onder de bal van de voet;
- geen, of een lage brede hak.
(Wilt u meer informatie over de podotherapeut of advies over de voeten van uw kind? kijk dan op: www.podotherapie.nl)
Elefanten kinderschoenen
Voor mijn dochter kopen wij altijd Elefanten kinderschoenen. Dit omdat het een goede en degelijke kinderschoen is die veel steun biedt aan de kindervoet. Het merk bestaat al sinds 1928 en heeft dus al heel wat jaren ervaring met kinderschoenen. De collecties zijn te verkrijgen in de maten 17 tot en met 30 voor jongens en meisjes. Verder zijn de schoen verkrijgbaar in drie verschillende breedtes: WMS. Dit staat voor W: wijd, M: middel, S: smal. De schoenen vind ik er zelf leuk uit zien en ze zijn ook nog eens goed betaalbaar. De schoenen zijn verkrijgbaar bij Van Haren. Als je daar de voeten van je kindje laat opmeten kunnen zij je vertellen welke maat en breedte het beste bij de voeten van je kindje past. Voor mijn dochter hebben we deze mooie roze schoenen van Elefanten gekocht. Hopelijk kan ze hiermee weer even vooruit.
Welk merk kinderschoenen koop jij voor je kindje? Laat je regelmatig de voeten van je kind opmeten?
Plaats een reactie